EnDev hielp 19 miljoen mensen aan schone energie

Licht, energie en een fornuis waarvan je geen koolmonoxidevergiftiging krijgt: nog altijd een droom voor velen. EnDev hielp in 13 jaar tijd 19 miljoen mensen aan schone energie.

Licht, energie en een fornuis waar je geen koolmonoxidevergiftiging van krijgt. Het lijkt standaard maar is voor een groot deel van de mensheid nog altijd een droomwens. Energising Development (EnDev) hielp in 13 jaar tijd 19 miljoen mensen in 25 landen door lokale ondernemers te ondersteunen in het zelf produceren of verkopen van duurzame energie en ‘schone’ kooktoestellen.

gemiddelde leestijd: 6 minuten. Via: Word's Best News.

Meer dan een miljard mensen wereldwijd hebben nog geen toegang tot stroom, en een derde kookt nog op rokerige houtvuren. Een potje koken kost uren. En als je dat dan ook nog moet doen in een slecht geventileerde ruimte, dan word je daar ziek van. Dat geldt vooral voor vrouwen en kinderen. Bovendien moeten voor al dat hout bomen sneuvelen.

Gewoon stroom!

Tijdens de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg, dertien jaar geleden, kondigde de Nederlandse regering aan er voor te willen zorgen dat   in 2015 zeker tien miljoen mensen in arme landen schone energie kregen. Die mensen moesten gewoon stroom hebben en ‘schoon’ kunnen koken. Bovendien is toegang tot energie goed voor de lokale economie: want zonder energie kun je geen bedrijven opzetten of ziekenhuizen runnen. En met energie kun je zorgen dat er ’s avonds straatverlichting is, waardoor mensen veilig over straat kunnen en meer bewegingsvrijheid hebben.

Van 3 naar 19 miljoen mensen

Ze noemden hun project EnDev: ‘Energising Development’. EnDev is niet zozeer een aparte organisatie, maar een programma dat in 2005 is opgezet door de Nederlandse en Duitse overheid en wordt gecoördineerd door de Nederlandse Rijksdienst  voor Ondernemend Nederland –RVO– en de Duitse Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit –GIZ-.

EnDev wilde binnen 4 jaar minstens 3 miljoen mensen bereiken. Inmiddels is het gelukt om meer dan 19 miljoen mensen te laten beschikken over stroom en een fornuis dat niet alleen minder brandstof nodig heeft maar ook sneller en schoner kookt.

Produceren en verhandelen

Hoe krijgen ze dat voor elkaar? EnDev vond het geen goed idee om die fornuizen In te kopen en ze dan als weldoeners te verdelen onder de bevolking in Azië en Afrika.  Zou het niet beter zijn om mensen op te leiden om bijvoorbeeld zonnelantaarns of fornuizen van goede kwaliteit te verkopen? En waar mogelijk deze ook lokaal te produceren of in elkaar te zetten? En als we er ook nog voor zorgen dat arme mensen kredieten krijgen om die producten te kopen?

Geen subsidies

Zo begon EnDev in die vaak afgelegen plattelandsdorpen met het geven van advies, coaching en trainingen. De bewoners bepalen zelf of ze het interessant genoeg vinden om rond die schone energie bedrijfjes op te zetten. Subsidies kregen ze daar niet voor. Die aanpak werkt goed. Inmiddels zorgen de programma’s van EnDev in 25 landen voor werkgelegenheid, energie, licht en schone kookmogelijkheden: Vooruitgang valt of staat met toegang tot schone energie. Voor 19 miljoen mensen en 41.000 ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika is deze vooruitgang  met hulp van EnDev inmiddels een feit.

Meer lezen?

De aarde warmt op. Is dat écht onze schuld? Goed nieuws in klimaatland: China haalde klimaatdoelen 3 jaar te vroeg Het Deense eiland Samsø is zelfvoorzienend in water en energie

Geschreven door Claire van de Graaff

Claire is voormalig copywriter en eindredacteur bij Vandebron en houdt naast van schrijven enorm van koken. En eten.

Deel dit artikel