Afrika vergroenen door gaten te graven

'In dit blog staat onze nieuwste CO2 compensatiepartner in de schijnwerpers: JustDiggit! Het is een blog met een vreemde titel, maar wat er staat is weldegelijk waar. Benieuwd? Lees dan snel verder!'

Yes! Het tweede blog van de reeks over CO2-compensatie is een feit. In dit blog staat onze nieuwste CO2-compensatiepartner in de schijnwerpers: JustDiggit! Het is een blog met een vreemde titel, maar wat er staat is weldegelijk waar. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Trouwens, als je het vorige blog over CO2-compensatie nog niet gelezen hebt, dan raad ik je aan die eerst te lezen. Goed, Justdiggit dus, wat doen zij?

24 miljard voetbalvelden

Het uitgangspunt van Justdiggit is simpel: op dit moment bestaat 25% van het land op aarde uit opgedroogde gebieden, die onbruikbaar zijn voor bewoning, landbouw of begrazing. En dat gebied groeit jaarlijks, vooral door menselijk toedoen, met 120.000 km2. Dat zijn omgerekend ongeveer 24 miljoen voetbalvelden!

Omdat de grond zo uitgedroogd is, wordt van het regenwater dat er valt slechts 20% opgenomen in de grond. Het grootste deel vloeit meteen af naar rivieren. Zo wordt de grond nog droger, neem het nog minder regen op, etcetera: een vicieuze cirkel.

Justdiggit doorbreekt deze vicieuze cirkel, door een eeuwenoude techniek op een slimme manier te combineren met recente innovaties van de Wageningen University. Want dat die gebieden opgedroogd zijn, betekent nog niet dat die gebieden ook onvruchtbaar zijn. In de grond zitten nog heel veel zaden en voedingsstoffen, het enige missende ingrediënt is water.  

Een enorme natuurlijke reactie

Die eeuwenoude techniek? Gaten graven! Daar zit meer achter dan je in eerste instantie misschien zou denken. Door gaten te graven wordt de opgedroogde grond weer open gemaakt, zodat het regenwater wél in de grond kan komen. Justdiggit verbetert vervolgens de hele waterhuishouding, onder andere door (extra) bomen en planten te zaaien. Zo wordt een enorme natuurlijke reactie in gang gezet: meer water wordt opgenomen, zaadjes in de grond ontkiemen en de natuurlijke begroeiing keert terug. Dat heeft weer meer regen tot gevolg, want 40% van alle regen komt door verdamping van planten en bomen. Zo wordt de vicieuze cirkel omgedraaid naar een positieve.

Hydrologische corridor

De innovaties die Justdiggit toepast zijn uniek voor elke locatie. Zo planten ze op de ene locatie bomen en wordt op een andere locatie voor dammen gekozen. Uiteindelijk moet het leiden tot een zelfversterkend effect, waar Justdiggit niet meer nodig is. Justdiggit noemt dit een hydrologische corridor, een steeds uitbreidend en zelfversterkend vruchtbaar gebied.

Word je al enthousiast? Wij wel! Met een schep, slimme innovaties en de lokale bevolking wordt de kracht van de natuur maximaal benut en versterkt.

En het resultaat?

Praten en concepten uitdenken is natuurlijk één, maar werkt het ook écht? Ja! Sterker nog, het effect van de gaten is al na de eerste regens te zien. Kijk maar:

Hier zie je heel duidelijk de gaten, het water dat ze vasthouden en de teruggekomen begroeiing. Dit is het Kuku project.

Links heeft Justdiggit samen met de lokale bevolking gegraven en zaadjes geplant. Voordat ze dat deden, zag het er net zoals rechts uit. Dit is het effect na de eerste regens. Dit is hetAmboseli project.

Op dit moment heeft Justdiggit meerdere projecten in Kenia, Tanzania en Marokko. Het grootste project tot nu toe is het Kuku project in Kenia, waar ze bezig zijn om 72.000 (!) gaten te graven. Hoe dat eruit ziet kun je hier zien: 

Jij, Justdiggit en Vandebron

Goed, dat het werkt moge duidelijk zijn. Maar wat is jouw en onze rol daar nou in? Vooral door een financiële bijdrage te leveren door het gas dat je verbruikt. Wij zorgen ervoor dat de bijdrage van iedereen bij Justdiggit komt en Justdiggit laat vervolgens precies zien wat ze met dat geld doen en gedaan hebben.

Het mooie van dit project is dat je niet alleen helpt je eigen gasverbruik CO2 neutraal te maken, maar dat je ook meewerkt aan een betere toekomst voor de lokale bevolking. Per gegraven gat krijgen de mensen die helpen geld. Zo kunnen ze hun kinderen naar school sturen. Daarnaast kunnen door de vergroening kuddes weer grazen, kunnen boeren hun land weer bewerken en is er meer drinkwater beschikbaar. Zo werken wij samen aan een betere en groenere wereld!

Meer weten?

Meer weten? Kijk op de site van Justdiggit, of stel je vraag onder deze blog. Wil je écht meer weten? Lees dan hun wetenschappelijke whitepaper.

In het volgende blog zal ik ons derde CO2 compensatieproject introduceren: Original Beans. Heb je in tussentijd nog vragen? Stel ze vooral!

Tot de volgende keer!

Geschreven door Koen de Brauw

Koen is voormalig copywriter. Hij is geïnteresseerd in innovatie, de energietransitie en de diepere krochten van de energiemarkt.

Deel dit artikel