Subsidies voor zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen is een mooie, duurzame investering voor de toekomst, maar niet iedereen heeft zomaar het geld om het dak te laten volleggen. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en financieringen die je kunt aanvragen. Zo is je eigen zonne-energie ineens een stuk dichterbij!

Direct naar het onderwerp

Geld lenen om zonne-panelen aan te schaffen

Als je energiebesparende investeringen wilt doen, kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening. Deze lening is landelijk beschikbaar voor particulieren en VvE’s. Afhankelijk van de looptijd van de lening is de rente slechts 1,5% tot 1,9%; gunstig dus! Van het geld dat je leent, mag je maximaal 75% gebruiken om zonnepanelen te kopen. De rest van het bedrag kun je besteden aan andere energiebesparende investeringen, zoals het isoleren van je huis of dak.

Energielening Amsterdam

Woon je in Amsterdam? Dan kun je ook gebruik maken van de voordelige Energielening Amsterdam, waarmee je kunt investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame energie voor je huis of woonboot: zonnepanelen, bijvoorbeeld. De Energielening heeft een vaste looptijd van 10 jaar tegen een vaste, lage rente: 1,13% voor particulieren en 0,23% voor VvE’s. Voor elke woning kun je minimaal € 2.500,- en maximaal € 15.000,- lenen. Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Amsterdam.

Btw terugvragen

Als je als particulier zonnepanelen aanschaft en stroom teruglevert aan het net, heb je eigenlijk een mini-energiebedrijf aan huis. Daardoor word je als je zonnepanelen hebt door de Belastingdienst als ondernemer beschouwd. Dit betekent dat je de 21% btw die je bij de aanschaf van zonnepanelen betaalt, kunt terugvragen aan de Belastingdienst. Hoeveel dat precies is, hangt natuurlijk af van het precieze type en het aantal zonnepanelen dat je aanschaft, maar bij een set van 12 panelen gaat het gemiddeld al gauw om een bedrag van € 700,- tot € 900,-. MilieuCentraal maakte een handig stappenplan voor particulieren, dat je precies uitlegt hoe je de btw over je zonnepanelen kunt terugvragen. Bekijk het stappenplan hier. Let op: wil je btw terugvragen? Doe dat dan binnen een half jaar na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Meer over btw en zelf energie opwekken, vind je op onze pagina over salderen.

Lees meer over salderen
Meer lezen over zonnepanelen? Download hier extra informatie

Lees meer over de werking, beschikbare subsidies en waar je allemaal op moet letten