Zonne-energie van Tom Elderink

In het gebied ‘De Broekhoek’ in het Overijsselse dorpje Losser wordt zonne-energie opgewekt voor zo'n vijftig huishoudens door de familie Elderink. Al generaties houdt de familie Elderink zich bezig met koeien. Eerst melkvee en nu worden er rosé-kalveren gehouden voor kalfsvlees. Ook verbouwen ze een groot gedeelte van het voer zelf. Vrijwel alle familieleden werken nog op het bedrijf. Zo ook Tom Elderink, al werkt hij het grootste deel van zijn tijd bij netbeheerder Enexis.

Meer over deze bron

Goeie energie voor vijftig huishoudens
“Boer zijn is niet perse iets voor mij. Ik was al vroeg meer geïnteresseerd in techniek”, legt Tom uit. Dankzij de kennis die hij opdeed bij Enexis, kwam hij op het idee om de daken van de stallen vol te leggen met zonnepanelen: “We wilden verduurzamen en tegelijkertijd onze kosten omlaag krijgen. Daarom was zonne-energie opwekken een hele logische stap.” Daarnaast is er een biologische luchtzuiveringsinstallatie die alle afvalstoffen uit de stallucht van kalveren zuivert, zodat alleen de schone lucht in de omgeving komt. Ook zijn er in stallen energiezuinige lampen geïnstalleerd. Uiteindelijk willen ze naar een volledig energieneutraal bedrijf. Omdat alle daken op het zuiden gericht staan, werd besloten om 1.000 zonnepanelen te plaatsen. Veel meer dan het bedrijf zelf nodig heeft. Zo verkopen ze nu genoeg energie voor circa vijftig huishoudens via Vandebron.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.