HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van NoordenZon

Zonne-energie van NoordenZon

Met het oog op de toekomst, door iedere generatie weer rekening te houden met natuur en cultuurwaarden, wordt het landgoed Noordenhoek al sinds de 17e eeuw in stand gehouden door de familie van Everdingen. Zo is zoon Splinther deel van de trotse nieuwe generatie op het landgoed, gelegen in een meander van de rivier de Linge, ten noorden van Deil. Naast de zorg voor de eigen leefomgeving, is het volgens zijn vader en oom ook belangrijk om iets te betekenen in het tegengaan van de huidige klimaatwijzigingen. Op de stallen waar Blonde d'Aquitaine koeien in potstallen op stro worden gehouden, heeft de familie 1248 zonnepanelen laten plaatsen. Hiermee wekken ze voor ruim 100 huishoudens goeie energie op.

Meer over deze bron

‘Dit is een andere manier van werken met natuur dan wij tot op heden gewend waren’, zegt zijn vader over de zonnepanelen. ‘Het is een voorrecht om verder te mogen werken aan het behoud van natuur en cultuur op de Noordenhoek. Maar dit voorrecht betekent ook een grote verantwoordelijkheid om hier ook zorgvuldig mee om te gaan.’ Naast een gezonde bedrijfsvoering ging de aandacht altijd uit naar behoud van eeuwenoude structuren met meidoornsingels en knotwilgen. De laatste decennia is er ook veel aan natuurontwikkeling gedaan zoals natuurvriendelijke oevers en poelen. Maar dit was nog niet genoeg; met de zonne-energie kan er ook op een andere manier bijgedragen worden aan de toekomst.

De zonnepanelen liggen op de zuidkant van de stallen waar de meeste zonne-energie wordt geproduceerd. Aan de noordkant is ruimte voor veel natuurlijke lichtinval voor de koeien. De landschappelijk minder fraaie zonnepanelen zijn niet te zien vanaf de opengestelde wandelpaden van het landgoed. ‘We hebben het zo efficiënt mogelijk aangepakt zodat landschapsbeleving, leefklimaat voor de koeien en natuur hand in hand gaan’, zegt Splinther trots.

De stieren worden in de winter in potstallen op stro gehouden en in het weideseizoen grazen ze in de uiterwaarden. Voor de beste leefomstandigheden voor de koeien en een goed dierenwelzijn. En met de zonne-energie is de Noordenhoek weer een nieuwe weg naar de toekomst ingeslagen!

Wil je ook investeren in cultuur en natuur? Schrijf je dan in voor NoordenZon van de Noordenhoek.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.