Zonne-energie van Familie de Vries

In het Friese dorp Ypecolsga staan de twee boerderijen van de gebroeders De Vries. Samen runnen ze een melkveebedrijf met 270 koeien. Ze zien zichzelf als duurzame pioniers. En dat zijn ze ook. Meer dan een kwart eeuw geleden plaatsten ze al hun eerste zonnepanelen. “Het waren er vier, om de pomp van een drinkbak in de wei aan te drijven”, zegt Sijmen-Jan. Bij die vier is het gelukkig niet gebleven. Inmiddels hebben de beide broers 1.700 panelen op de koeienschuren laten leggen, waarmee ze goeie energie leveren via Vandebron.

Meer over deze bron

Van 4, naar 1.700 zonnepanelen
Inmiddels hebben de beide broers 1.700 panelen op de koeienschuren laten leggen. Simon: ‘Met het sluiten van de Parijs akkoorden in december 2015, dachten we: ok, dit is het teken dat we echt moeten gaan werken aan duurzaamheid. We waren al een tijdje bezig met zonnepanelen op het dak, zoiets gaat niet in een jaar natuurlijk, maar dit geeft voor ons bevestiging.’

Duurzaam voor de volgende generaties
De volgende stappen? Simon: ‘Uiteindelijk willen we naar een bedrijf dat volledig elektrisch is en daarbij gebruik maakt van zelf opgewekte stroom.’ Alles binnen het bedrijf wordt dan geëlektrificeerd, tot de trekkers aan toe. Maar zo ver is het nog lang niet. De volgende stap wordt een set accu’s, waarmee ze hun eigen stroom voor andere momenten kunnen opslaan. Dan kan bijvoorbeeld de verlichting in de stal ‘s nachts aan gehouden worden met stroom van overdag. Zo maken ze het bedrijf klaar voor de volgende generaties. “Want dat is waar je het voor doet, toch?” zegt Sijmen-Jan. Wil jij ook goeie energie van dit duurzame pioniersduo? Meld je vandaag nog aan! Misschien ontvang jij binnenkort goeie energie Vandebron.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.