HomeEnergiebronnen

Windenergie van Leon de Geus

Windenergie van Leon de Geus

Wie over de voormalige Zuiderzeebodem van Harderwijk naar Lelystad rijdt, komt langs het akkerbouwbedrijf van Leon de Geus. Hij heeft een windmolen die genoeg goeie energie opwekt voor 600 huishoudens.

Meer over deze bron

Een familie van polderpioniers
In 1957 werd de polder drooggelegd. Jaren gingen eroverheen om de voormalige Zuiderzeegrond klaar te maken voor de teelt van landbouwgewassen. In 1977 stond de boerderij ‘Cromstrijen’ er, die werd gebouwd door de vader van Leon, die meehielp met het droogleggen van de polder als polderpionier. In 2010 nam Leon de boerderij van zijn vader over. Op de akkers worden nu gewassen als suikerbieten, aardappelen, wortelen, uien, tarwe en gerst verbouwd. Duurzaamheid staat daarbij centraal en bestrijdingsmiddelen worden waar mogelijk vermeden en zijn deels biologisch.

Duurzaamheid door het hele bedrijf
Sommige gewassen worden na de oogst bewaard en gekoeld. In 2011 is de schuur waarin dat gebeurt daarom geïsoleerd en voorzien van 200 zonnepanelen. Om naast de zon ook gebruik te maken van de wind, werd er in 2013 ook een windturbine gebouwd. Die staat letterlijk midden in het bedrijf. “Windenergie is juist zo’n mooie vorm van energie, er gaat niks in en er zijn geen afvalstromen”, aldus Leon. De molen wekt nu genoeg energie op voor 600 huishoudens. Ben jij daar één van? Schrijf je dan in voor goeie energie van Leon.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen problem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.