HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Robert van der Salm

Zonne-energie van Robert van der Salm

Achter de Noord-Hollandse duinen bij Sint Maartenszee telen de broers Robert en Tim van der Salm op twee uit elkaar gelegen percelen bloembollen. Miljoenen zijn het er, ieder jaar weer. Krokussen, irissen, lelies, blauwe druifjes, narcissen, tuintulpen en tulpen. Afhankelijk van het seizoen kleuren de velden achter de loodsen aan de Belkmerweg in Sint Maartensvlotbrug rood en dan weer geel. Voor even maar, want het gaat de telers natuurlijk om de bollen, niet om de bloemen. Op de daken van de loodsen liggen 720 zonnepanelen, die stroom leveren voor de eigen behoefte, plus voor nog eens 70 huishoudens. “Het is met die stroom net als met onze bollen: we willen iets afleveren, waar mensen wat aan hebben.”

Meer over deze bron

Arbeidsintensief
Toegegeven, de broers zijn ondernemers en dus hebben bedrijfseconomische overwegingen een voorname rol gespeeld bij de aanschaf en installatie van de panelen. “Maar duurzaamheid is vanzelfsprekend een steeds belangrijker argument, ook in onze sector”, zegt Robert, die zich graag sterk maakt voor het eerlijke verhaal namens de bloembollensector. “Er zijn veel misverstanden over bijvoorbeeld een onderwerp als bestrijdingsmiddelen. Dat is heel erg jammer; meer begrip voor alle inspanningen die we doen in het kader van milieu en duurzaamheid is echt wel nodig.” Robert en Tim runnen hun bollenkwekerij onder de naam Salm Flora B.V. Samen met vaste medewerker Johan van der Heide en een wisselende seizoenbezetting van een mannetje of 30, klaren ze het arbeidsintensieve werk van zaaien, beregenen, koppen, oogsten en sorteren.

Passie
Als de broers iets uitstralen, dan is het wel passie voor hun vak. Ze praten met liefde over hun ‘kraam’, jargon voor het assortiment dat ze kweken. “Elk jaar proberen we op een vrijgehouden stukje grond ook weer nieuwe rassen. Dat is altijd weer een uitdaging.” Robert is van het organiseren, plannen en rekenen; Tim zit het liefst op het land. Land, dat langs de kust de ideale samenstelling voor de bollenteelt heeft: wat zanderig en dankzij de schelpresten die er in duinzand zitten ook erg kalkrijk. “Ik word vooral heel blij als ik door een veld met bloeiende bloemen kan lopen”, verklaart Tim zijn voorkeur. Dat genoegen is erfhond Silke – kruising Labrador met Friese Stabij – nog even niet gegeven. Ze is te druistig en onderzoekend en zou zomaar de teelt kunnen beschadigen. Want voor alles geldt voor de broers Van der Salm: alles voor de beste bollen waaruit de mooiste bloemen bloeien.

Wil jij ook duurzame zonne-energie van het bloembollenbedrijf van Robert en Tim van der Salm? Meld je nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.