Zonne-energie van Familie van den Bosch

Ze zeggen dat het ligt aan het stabiele klimaat in West Friesland. En ook de samenstelling van de kleigrond wordt van doorslaggevend belang genoemd. Hoe dan ook: in Middenmeer en omstreken groeien de beste aardappelen om chips van te bakken. De familie Van den Bosch is een van die gecertificeerde telers van consumptiepiepers. „Het gaat om blanke rassen die veel zetmeel bevatten en weinig suikers. Dat is omdat ze niet mogen verkleuren”, vertelt vader Jan, die het familiebedrijf runt samen met zijn zoon Stefan en echtgenote Astrid. Ze bewerken 170 hectare grond. Op het erf staan twee grote moderne opslagloodsen. Op de daken liggen 1875 zonnepanelen, ruim voldoende voor de eigen energiebehoefte en die van nog eens 75 huishoudens.

Meer over deze bron

Vanzelfsprekend duurzaam.
“Duurzaamheid staat hoog in ons vaandel”, legt Stefan de investeringen in groene energie uit. “Ook in de manier waarop we onze grond bewerken, proberen we onze bijdrage te leveren aan een verantwoorde manier van boeren. Niet meer alles ploegen, minder meststoffen gebruiken, dat soort dingen.” Als jonge vader van de nu eenjarige Seff is de toekomst van onze aarde voor hem vanzelfsprekend een extra argument. Maar ook Van den Bosch senior was en is zich ervan bewust, dat je zelf initiatief moet nemen als je daadwerkelijk iets wilt veranderen. “Sinds 2013 wekken we al met 250 panelen stroom op voor onze eigen behoefte. Met het maken van de plannen voor nieuwbouw van een tweede loods was de installatie van zoveel mogelijk extra panelen niet meer dan vanzelfsprekend voor ons.”

Grenzeloze verwennerij.
Jan streek in 2006 in Middenmeer neer, nadat het bedrijf van zijn vader, grootvader en overgrootvader in Bleiswijk – ze teelden spruiten – ten prooi was gevallen aan stadsuitbreiding. Hij is ondertussen helemaal thuis in de kop van Noord Holland. Zo is Jan actief in de regio, zit hij onder meer in het bestuur van de groep telers die leveren aan de chipsfabriek van Lay’s – vroeger Smiths Chips – in Broek op Langedijk. “En we zijn hier op het bedrijf aan de Alkmaarseweg altijd de pleisterplaats voor boeren, inkopers en andere betrokkenen bij de suikerbietenteelt, als eind januari de laatste oogst wordt opgehaald. Dat vieren we traditioneel met een bescheiden feestje.” Net zo’n feestje is voor de familie de oppasdag met kleinzoon Seff. In dochters Tamara en Michelle heeft de kleine baas er zomaar nog twee moeders bij. Daarnaast spelen zijn oma en oom Robert, de oudste zoon van van den Bosch, ook een grote rol in het leven van kleinzoon Seff.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.