HomeEnergiebronnen

Windenergie van Pieter Beije

Windenergie van Pieter Beije

Pieter Beije woont met zijn vrouw en drie kinderen in de polder tussen Lelystad en Harderwijk. In 2001, na z'n afstuderen, nam Pieter het bedrijf over van z’n vader. Op zijn akkers verbouwt hij aardappels, uien, graan en suikerbieten. “Het is leuk werken op de boerderij. Er is veel vrijheid, maar alles moet gebeuren wanneer het moet gebeuren. In die zin bepaalt het land en het weer”, aldus Pieter. Met twee windmolens wekt hij genoeg goeie energie op voor zo'n 1500 huishoudens.

Meer over deze bron

Aardappels, uien en… biertafels
Al snel wilde Pieter meer doen dan gewassen verbouwen. “Ik kon varkens of kippen houden, maar er is al een mestoverschot, net zoals er teveel van alles is”, aldus Pieter. Rond 2001 nam Pieter in Duitsland ook een set uitklapbare metalen-houten tafels mee, zogenaamde biertafels. Daarna wilde hij in Nederland opnieuw zo’n setje kopen, maar kwam erachter dat ze in Nederland nergens werden verkocht. Via een handelaar kocht Pieter een hele pallet, en verkocht de rest via een website die hij samen met z’n buurman bouwde. Inmiddels is de handel in biertafels zo hard gegroeid dat Pieter ze per vrachtwagen inkoopt. “Als normale boer heb je maar een paar contactpersonen, zoals je boekhouder en je plantendokter. Ik vind het juist mooi om met dingen zoals windmolens en biertafels nieuwe mensen te ontmoeten. Alleen boer zijn vind ik maar saai.”

Goeie energie van Pieter
Naast zijn boerenbedrijf, was de techniek van windmolens van kleins af aan iets dat Pieter mooi vond. Daarom besloot hij te informeren: “Toen bleek dat er twee windmolens gebouwd konden worden,” vertelt Pieter. “Dat was al wel spannend. Ik was vijfentwintig en nam al een beslissing over een paar miljoen euro.” Later legde hij ook z'n dak vol zonnepanelen. Ben je al enthousiast geworden? Meld je dan snel aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.