Windenergie van de gebroeders Perdok

In het Noord-Groningse dorpje Usquert staat de windmolen van de broers Perdok, Hilmar en Meinard. Ze zijn net als hun vader geboren en getogen in het dorpje. Op de akkers rondom de boerderij van Hilmar en Aging worden gewassen als graan verbouwd en voorheen werd er ook vee gehouden. Al in 1986 werd er over een windmolen nagedacht, maar het zou nog tien jaar duren voordat er echt eentje stond. Nu wekken ze genoeg goeie energie op voor 350 huishoudens.

Meer over deze bron

Geboren en getogen in Usquert
In het Noord-Groningse dorpje Usquert staat de windmolen van de broers Perdok, Hilmar en Meinard. Ze zijn net als hun vader geboren en getogen in het dorpje. Op de akkers rondom de boerderij van Hilmar en Aging worden gewassen als graan verbouwd en voorheen werd er ook vee gehouden. “Als kleine jochies, waren we al bezig met het rooien en poten van aardappels,” vertelt Hilmar. “Eerst veel met de hand, later met machines.”

Al meer dan twintig jaar goeie energie
Al in 1986 werd er over een windmolen nagedacht, maar het zou nog tien jaar duren voordat er echt eentje stond. “Dat was zeker uit idealisme, maar het moest ook iets opleveren. Anders zouden we nooit zoveel investeren,” aldus Meinard. “Destijds waren we de eerste in de omgeving met een windturbine.” Die eerste windmolen is in het voorjaar van 2015 vervangen door een moderner model, dat genoeg goeie energie opwekt voor 350 huishoudens. Ben jij daar één van? Meld je dan snel aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.