Zonne-energie van Arjan en Liane Berghuis

In het Drentse Westdorp woont de familie Berghuis: Arjan, Liane en hun twee zoons. Op hun varkensboerderij liggen sinds kort 900 panelen, verspreid over meerdere daken van de boerderij. Sinds 2000 heeft Arjan de boerderij echt overgenomen van zijn ouders. ‘Ik heb altijd interesse gehad in het boerenleven, maar ik wist nog niet zeker of ik het wilde overnemen. Na mijn HBO studie landbouwkunde heb ik toch besloten dat te doen. En het bevalt heel goed.’

Meer over deze bron

Ook Liane, die sinds achttien jaar op de boerderij woont, vindt het heerlijk. ‘De ruimte, de vrijheid, de appel- en pruimenbomen op het erf, het is heel fijn wonen hier.’
Duurzaamheid is niet alleen terug te zien in de panelen op de daken, maar ook in de producten die ze verbouwen: tarwe, granen en mais. Granen en mais dienen volledig als voer voor de varkens. ‘Je weet dat je goede kwaliteit geeft aan je varkens en ik krijg er een goed gevoel bij’. En de mest van de varkens, die wordt gewoon weer gebruikt als grondstof voor het land. Niet alleen voor hun eigen akkers, maar ook op die van de buren. ‘Lekker lokaal ondernemen, daar houd ik wel van, dingen met elkaar oplossen’, aldus Arjan.

Naast werken op de boerderij zijn Arjan en Liane hartstikke druk. Ze spelen toneel bij de toneelvereniging in het dorp, staan langs de lijn van het voetbalveld bij hun zonen en Liane geeft gymnastiekles aan ouderen in de buurt.

Met de 900 panelen kunnen ze in hun eigen stroom voorzien en hebben ze ook nog eens genoeg voor 20 huishoudens. Wil jij ook goeie energie van Arjan en Liane? Meld je nu aan:

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.