HomeEnergiebronnen

Windenergie van Peter Rodenburg

Windenergie van Peter Rodenburg

Peter Rodenburg is geboren en getogen in Grou. Na wat uitstapjes op andere plekken, is hij in 1983 weer neergestreken op zijn kleine, idyllische landgoed in Friesland. Antine woont 500 meter verderop in een klein arbeidershuisje. De oude windmolen is na twintig jaar vervangen voor een nieuwe, die sinds april volop draait. En met deze molen wekt hij voldoende goeie energie op voor 580 huishoudens.

Meer over deze bron

Minimalistisch bestaan op een idyllische plek
Peter en Antine hebben op verschillende plekken gewoond: Peter in Amsterdam in een commune en Antine tien jaar in Monster. Maar uiteindelijk zijn ze toch weer teruggegaan naar Friesland, waar ze 500 meter bij elkaar vandaan wonen. Op hun landgoed lopen acht katten rond tussen het groen en fluiten de vogels overal. Antine werkt in de zorg en Peter leeft van de opbrengst van de windmolen. Hij werd enthousiast gemaakt voor windenergie door zijn vader. Peter’s vader was windpionier in Friesland, waar hij samen met nog een groep aan windenergie begon als tegenbeweging tegen kernenergie. Twee dagen na zijn overlijden werd de eerste windmolen van Peter geplaatst.

Verder leven Peter en Antine een minimalistisch bestaan: ze hebben een eigen moestuin, kippen en boomgaard. Ook maken ze hun eigen peren en appelsap, dat ze door het jaar heen aan vrienden en familie geven.

Eindelijk weer een windmolen
Na twee jaar staat er sinds april 2017 eindelijk weer een windmolen. Vooral de buren waren er blij mee dat hij weer terug was: voor hen is de molen een baken én een goede windwijzer. Zelfs vanuit Akkrum kun je hem zien staan. Johan ter Schuur, één van de andere energiebronnen bij Vandebron, is Peter’s adviseur geweest. Via hem staat Peter uiteindelijk op het platform, waar hij nu goeie energie verkoopt voor 580 huishoudens. Sluit jij je ook aan bij Peter?

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.