HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Henk Vos

Zonne-energie van Henk Vos

Twee jaar nadat Henk Vos besloot te stoppen met zijn agrarische bedrijf, sloot hij een deal met buurman Ten Cate. Die nam niet alleen zijn land over, maar stelde ook het dak van zijn schuur ter beschikking om er zonnepanelen op te leggen. Er pasten er 850 op, goed voor duurzame energie voor zo’n 40 huishoudens. “Op onze eigen oude schuur liggen ook panelen, die voorzien in onze eigen behoefte”, vertelt Vos, die spreekt van een veranderde mindset bij hemzelf: “Je ziet als je elke dag in de natuur bent de noodzaak van verandering in ons denken. We moeten echt af van fossiele grondstoffen.”

Meer over deze bron

Erfhond
Vos voegde de daad bij het woord. Voor het nieuwe woonhuis op het erf liet hij een warmtepomp plaatsen en werd de oliegestookte verwarming verwijderd. Op dat erf was het tot voor een paar jaar een en al boerenbedrijvigheid. Af en aan rijdende tractoren, vier seizoenen lang. En een in de omgeving populaire zelfbedieningskraam voor aardappelen, uien en wortelen, rechtstreeks van eigen grond. “Mijn oude hond blafte iedere bezoeker aan. Ook ongenode gasten. Nooit problemen mee gehad”, vertelt Henk Vos. “Nadat hij was overleden waren er ineens wel weer pogingen tot inbraak.” De acht maanden oude Senna moet die rol overnemen, maar mag nog even vooral speels zijn.

Impuls
Zo veel bezoekers als haar waakse voorganger zal Senna trouwens niet hoeven imponeren. De boerderijwinkel is verleden tijd. “Ik vind dat je als boer de volle aandacht nodig hebt voor je bedrijf. Ik hou niet van half werk. En ik merkte bij mezelf dat ik dat steeds lastiger vond. Opvolgers binnen het gezin zorgen dan vaak voor de nieuwe impuls. Maar mijn dochters hebben niet de ambitie om het bedrijf voort te zetten. Dan moet je durven beslissen, dat het genoeg is geweest”, vertelt Vos. “Boeren moet je goed doen, en anders moet je ermee stoppen.” Hij houdt zich sindsdien vooral bezig met vastgoedprojecten en verhuurt zijn stalruimte nog voor de opslag van oogst van andere agrariërs. Daarnaast is hij als jager actief in het faunabeheer in Flevoland.

Wil jij duurzame energie van Henk Vos uit Swifterbant? Vraag dan hier een vrijblijvende offerte aan.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.