HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van familie Dane

Zonne-energie van familie Dane

Op de grens van Brabant en Zeeland, in Willemstad, boeren Lenno Dane en zijn neef op zo’n 150 hectare grond. Ze verbouwen suikerbieten, aardappelen, uien, wintertarwe en sperziebonen. De oogst wordt vaak eerst opgeslagen in loodsen, die moeten worden gekoeld. Zonnepanelen zorgen voor de benodigde elektriciteit. Er blijft echter nog genoeg goeie energie over voor zeker 15 huishoudens.

Meer over deze bron

Doorpakken
Voor akkerbouwer Lenno Dane was niet de vraag of hij zijn eigen energieverbruik ingrijpend duurzamer zou maken, maar hoe en wanneer. Het hoe werd zonne-energie. En het wanneer was medio november 2017. “De daken van onze twee loodsen waren toe aan vervanging, inclusief de isolatie. Dat was ook het moment om door te pakken en ze meteen vol te leggen met zonnepanelen.” Er kwamen dakconstructies die samen 360 panelen kunnen dragen. Ze leveren ruim voldoende om de koelinstallaties op het bedrijf te laten draaien. “Zuid-West Nederland heeft volgens de statistieken de meeste zonuren. Wat dat betreft zullen onze panelen volop rendement opleveren.”

Kritisch en creatief
Dane vindt zichzelf een groene ondernemer. Zo is hij actief in een projectgroep die de plaatsing van meerdere windmolens langs de A16 onderzoekt. “Maar ook in mijn dagelijks werk ben ik er steeds mee bezig. Ik kijk altijd kritisch naar onze manier van werken. Kan het duurzamer? Of het nu gaat om een spuitmachine met wingsprayersysteem waardoor het land efficiënter besproeid wordt, of om de manier van grondbewerking waarbij met 'niet kerende grondbewerking' meer CO2 in de grond wordt vastgelegd. Ivonne en ik zijn ouders van twee jonge dochters, Emmy en Ymke. Het gaat dus ook over hun toekomst.”

Wil jij de goeie zonne-energie van de familie Dane uit Willemstad? Meld je dan snel aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.