Zonne-energie van Koen van der Laan

World Paper in het Oost-Groningse Oude Pekela is nog een heus familiebedrijf. Vader Rinus van der Laan begon een kwart eeuw geleden zijn handel in tweede keus papier en karton. Zoon Koen van der Laan zal hem per januari 2019 opvolgen. Aan de rand van een bedrijventerrein, met de toepasselijke naam Aa-stroom, heeft het bedrijf verschillende panden in gebruik. In totaal beschikt het bedrijf over zo'n 25.000 vierkante meter opslagcapaciteit. Gebouwen die zich stuk voor stuk uitstekend lenen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Meer over deze bron

Voormalige strokartonregio
"In 2017 hebben we er ruim 600 geplaatst, goed voor onze eigen energiebehoefte en die van pakweg 50 huishoudens", vertelt Koen. "Vorig jaar kochten we er vier loodsen bij. Daar zijn recent 1880 panelen op geïnstalleerd. In totaal kunnen nu 120 huishoudens van onze duurzame energie profiteren."
Even terug in de geschiedenis: Wie zich de aardrijkskundelessen uit de vorige eeuw nog herinnert, zal weten, dat in Oost Groningen - en vooral het gebied rond de Pekela's - tal van strokartonfabrieken waren gevestigd. Boeren uit de omgeving leverden eertijds hun stro, afkomstig van de tarweteelt, in grote hoeveelheden aan bij de bloeiende industrie. Later schakelden de meeste fabrieken over op papier- en kartonafval. Strenge wetgeving voor de reiniging van afvalwater leidde uiteindelijk de teloorgang van de industrie in de regio in. Vervallen fabrieksgebouwen met werkloze schoorstenen die nog her en der te vinden zijn, getuigen er van.

Warm pleitbezorger
World Paper is een voorbeeld van de switch die is gemaakt: "Wij kopen van de papier- en kartonfabrieken elders de restanten en tweede keus op en verkopen die aan landen waar de kwaliteitseisen nog niet zo hoog zijn als hier in West-Europa. We zijn daarmee dus eigenlijk een schakel in de recycling-keten", vertelt Koen. Daarnaast komt op het bedrijf uit verschillende bronnen oud papier samen, dat wordt gesorteerd en tot balen geperst. De aanstaande directeur van het familiebedrijf toont zich ook een warm pleitbezorger voor duurzaamheid in zijn eigen bedrijfsvoering. "We hebben niet zo lang geleden alle heftrucks vervangen door elektrisch aangedreven types. Tot dan toe reden we op LPG."

Wil je ook goeie energie van World Paper? Schrijf je vandaag nog in!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.