HomeEnergiebronnen

Windenergie van familie De Groot

Windenergie van familie De Groot

In 2000 streken Edwin, Regina en de kleine Johan de Groot neer aan de Lepelaarsweg in het ruimtelijke Flevoland om daar een nieuwe boerentoekomst op te bouwen. Beiden geboren en getogen in Haarlemmermeer zagen de bedrijven van hun ouders ten prooi vallen aan de ongeremde groei van Schiphol en de omliggende woonkernen. Hun families behoorden tot de pioniers die in het midden van de negentiende eeuw de vette klei van de drooggemalen polder gingen bewerken. "Graan voor vis" dus. Nu, 18 jaar later, neemt het ondernemende stel het nabijgelegen biologische akkerbouwbedrijf van Gerard en Monique Smit, groene energieproducenten van Vandebron van het eerste uur, over. "Inclusief de windmolen. Die levert al volop groene energie voor meerdere huishoudens. Daar gaan wij natuurlijk gewoon graag mee door."

Meer over deze bron

Uitdaging
Ondertussen telt het gezin van Edwin en Regina 3 zonen, naast Johan (20) Chris (17) en Teun (13). "De oudste twee hebben enorm veel belangstelling voor het agrarische vak", vertelt Regina. "Johan studeert agrotechniek aan de Wageningen Universiteit en Chris zit op de Middelbare Agrarische School in Emmeloord. In de traditionele landbouw wordt de uitdaging gemist. Ze richten zich vooral op innovaties in de sector." Zoals die in de biologische teelt; uitgerekend het specialisme van het echtpaar Smit. "We zagen hun boerderij te koop staan en zijn ons meer gaan verdiepen in biologische teelt. We ontdekten, dat daarin onze uitdaging zit. En die van onze kinderen. Die markt is veel innovatiever en ondernemender." De koop werd beslecht: 60 hectare akkerbouwgrond plus opstallen en een windmolen. Bovendien besloot Edwin vanaf de eerstvolgende zaai ook op zijn huidige 60 hectare biologisch te gaan boeren.

Sprong vooruit
Door de seizoenen heen teelt Edwin straks aardappelen, wortelen, bloemkool, uien, spinazie, bonen en verschillende rustgewassen op een verantwoorde biologische manier. Ondanks de flinke perceelgrootte gaat hem dat lukken, weet hij. "We zullen personeel moeten aantrekken voor het noodzakelijke handwerk." Maar ook moderne technologie zal straks volop worden ingezet: denk aan GPS-gestuurde machines bijvoorbeeld die zaaien, schoffelen en oogsten. "Bio is eigenlijk een stapje terug in de tijd, maar twee sprongen vooruit naar een betere toekomst. Het zelf produceren en via Vandebron aan huishoudens leveren van onze duurzame energie sluit daar naadloos bij aan."

Wil jij ook profiteren van de windenergie van het bio-boerengezin De Groot? Vraag dan vandaag nog een offerte aan.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.