HomeEnergiebronnen

Windenergie van Jacques en Annie Vrolijk

Windenergie van Jacques en Annie Vrolijk

De boerderij van Jacques en Anny staat aan de Knardijk in Lelystad. De koelcel die nodig is voor hun bedrijf, wordt voorzien door energie van een windmolen en zonnepanelen. Wat overblijft verkopen ze via Vandebron.

Meer over deze bron

Duurzame pioniers in de Flevopolder
In 1976 verhuisden Jacques en Anny naar Flevoland. Nog in hetzelfde jaar zaaiden ze hun eerste oogst en begonnen ze aan de bouw van het huis en de schuren. “Destijds waren we de jongsten hier, maar nu zijn we de oudsten”, zegt Anny. Jacques en Anny verbouwden al snel aardappelen, suikerbieten, wintertarwe, zomergerst, uien, sjalotten, knolselderij, ijsbergsla en wortelen. Groenten, zoals wortelen, werden via de vrije markt verkocht. Om ze goed te kunnen bewaren, wilde Jacques een koelcel bouwen. Dan had hij meer tijd had om ze te verkopen, bijvoorbeeld als de prijs gunstiger was. Met het in gebruik nemen van de koelcel, steeg ook de energierekening. Daarom kwam in 1992 de eerste windmolen.

Goeie energie van Jacques en Anny
Door kortsluiting in de schakelkast ontstond er in 2000 brand. De windmolen draaide niet meer, met als gevolg dat er een nieuw, groter model voor in de plaats zou komen. En het bleef niet bij die ene molen. In 2005 werden tien windmolens aan de Knardijk geplaatst in een gezamenlijk project met meerdere boeren in de buurt, waaronder medeproducenten van Vandebron Gerard en Monique Smit. Drie van die windmolens zijn van Jacques en Anny. Het dak van de koelcel en de schuren werden in 2014 bedekt met 1170 zonnepanelen. Ook enthousiast geworden van Jacques en Anny? Vraag meteen een vrijblijvende offerte aan.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.