HomeEnergiebronnen

Windenergie van P.W. Dijkstra

Windenergie van P.W. Dijkstra

De windturbine van Peter Dijkstra staat tussen de weilanden bij het Friese Scharnegoutum. In 1999 was dit de eerste grote windmolen van Friesland, en de tweede van Nederland. De windmolen wekt dus al twintig jaar energie en voorziet inmiddels 466 huishoudens van goeie energie.

Meer over deze bron

‘Op de basisschool schreef ik al een werkstuk over poldermolens, nu erg ouderwets.’ herinnert Peter zich. ‘En ik maakte een boekje vol met foto’s en beschrijvingen van windmolens. Het lichtje is gaan branden, en eigenlijk nooit meer uitgegaan!’. De passie voor windmolens ontwikkelde zich steeds verder; nu wekt Peter zelf windenergie op.

Wat Peter betreft, mogen er dan ook meer windmolens geplaatst worden. Ook ziet hij het wel zitten om zonneparken aan te leggen. Helaas wordt dit door de gemeente niet gestimuleerd. Gelukkig houdt dit hem niet tegen om andere duurzame oplossingen te bedenken om toch ergens anders in te investeren zoals opslag van groene stroom.

Peter is van alle markten thuis, maar natuur en duurzaamheid staan centraal. Hij is bijvoorbeeld eierzoeker en nazorger. Dit wil zeggen dat hij de weilanden in gaat waar de boer aan het oogsten is, om nestjes met eieren te zoeken. Hij zorgt er vervolgens voor dat de boer de nestjes niet beschadigd door er bijvoorbeeld tijdelijk een deksel op te zetten. Op deze manier beschermt hij de diversiteit aan vogels.

Heb jij net als Peter een groen hart, of wil je ook graag investeren in goeie energie? Neem dan contact met ons op voor een energieaanbod of schrijf je meteen in.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.