HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Pieter Oerlemans

Zonne-energie van Pieter Oerlemans

In Rilland, een wat verscholen hoekje van het mooie Zeeland, op een steenworp afstand van de A58, runnen vader Jac en zoon Pieter in een maatschap met beide partners hun bedrijven. Senior houdt er in zijn Beef Select twee sterren stieren. Tevens is er een kudde zoogkoeien die in de wintermaanden op de boerderij zijn en ’s zomers in natuurgebied het Markiezaat grazen. Daarnaast is er een uitgebreid wagen- en machinepark, dat de basis vormt voor het agrarisch loonbedrijf en transportbedrijf. Op de daken van de 5 stallen en loodsen liggen nu net iets meer dan 2100 zonnepanelen. Goed voor de eigen energiebehoefte plus die van minimaal 125 huishoudens. Op de stierenstal is op de westkant in een vlak van 450 panelen de bedrijfsnaam erin verwerkt. “Kunnen ze vanaf de snelweg zien wie hier duurzaam onderneemt.”

Meer over deze bron

Beter Leven
Jac Oerlemans begon in 1995 met de fok en het houden van vleesstieren en zoogkoeien. “Ik ben een liefhebber van Blondes”, vertelt hij trots, terwijl hij een kalf van een paar dagen oud met een deskundig oog observeert. “We voldoen volledig aan de vereisten van het Beter Leven twee sterren keurmerk. Dat betekent onder andere dat bijvoorbeeld dit kalf minimaal 5 maanden bij de moeder blijft. Maar ook aan dierenwelzijn en weidegang worden strenge eisen gesteld.” Zodra het weer het toelaat verkast de kudde van Jac naar de sappige grasgronden ten zuidoosten van Bergen op Zoom. “In een uitgestrekt natuurgebied daar beheren we zo’n 60 hectare voor onze dieren.” En, verklapt Jac, zelfs de drinkwatervoorziening daar is duurzaam, namelijk op zonne-energie.

Wagens- en machinepark
De zilvergrijze vrachtwagens van zoon Pieter’s Transportbedrijf Oerlemans zijn een
vertrouwde verschijning op de Zeeuwse en Brabantse wegen. “We vervoeren agrarische goederen, voornamelijk mest en suikerbieten. Daarnaast zetten we met het loonbedrijf verschillende landbouwmachines in bij de veehouders in de wijde omgeving. Zoals een hakselaar, pers en mestinjecteur.” Duurzaamheid heeft zijn meer dan gemiddelde belangstelling: “Ik rijd bijvoorbeeld zelf een elektrische auto. Want ja, alle beetjes helpen, toch? Nu we ook de laatste loods hebben belegd, zitten we boven de 2100 stuks. Daarmee is elke vierkante meter dak echt optimaal benut.” Wil jij ook zonne-energie uit Rilland? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.