HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van de familie Feitsma

Zonne-energie van de familie Feitsma

Het dak van de grote stal op het erf van gemengd akker- en melkveebedrijf Feitsma biedt plaats aan 745 zonnepanelen. Dat is ruim voldoende voor de groene energiebehoefte op het eigen bedrijf plus dat van nog eens zo'n 30 huishoudens. "Negen jaar geleden is de nieuwe stal neergezet", vertelt Rudolf Feitsma. "Direct al hadden we het idee dat we iets met het enorme dakoppervlak zouden kunnen. De vraag was toen wat en hoe?" Het antwoord kwam afgelopen jaar via een adviseur. Direct na de winterse vrieskou van januari 2018 zijn de panelen gelegd. "Dat we zouden gaan leveren aan Vandebron was voor ons snel duidelijk. Die directe link tussen producent en consument sprak ons bijzonder aan."

Meer over deze bron

Aardbevingsschade
Hoewel Rudolf het bedrijf runt, kijkt Annelieke, die in het dagelijks leven als jeugdverpleegkundige werkt voor de GGD, over de schouder van manlief mee. "We beslissen veel samen", zegt ze. Plaatsing van zonnepanelen was zo'n beslissing: "Het gaat immers om een forse investering." De inspiratie kwam mede door jongste zoon Gerben die vanaf het VWO regelmatig met milieuopdrachten thuiskwam. "Dan ga je er zelf toch ook eens beter naar kijken", weet Rudolf, die eerder al besloot in elk geval aardgas in zijn bedrijf af te zweren. Alle energiebehoefte voor de melkwinning en jongvee opfok wordt door elektriciteit geleverd. Een keuze overigens die mede is ingegeven door de eigen ervaringen met de gevolgen van aardgaswinning: ook de boerderij van de familie Feitsma liep schade op door de aardbevingen.

Aantrekkelijk idee
Zo haakt de derde generatie Feitsma op dit bedrijf vol overtuiging aan bij de veranderende visie op energie en duurzaamheid. "Grote windmolens zul je hier niet of nauwelijks tegenkomen", vertelt Rudolf. "De regelgeving verbiedt molens die hoger zijn dan 15 meter ashoogte. We zouden teveel kleine molens nodig hebben om in onze eigen behoefte te voorzien. Dat is met zijn 745 panelen wel anders: "We gaan er ook zeker reclame voor maken bij familie en vrienden", belooft Annelieke. "Een paar wonen in de Randstad, die kunnen nu dus via Vandebron gegarandeerd groene energie afnemen. De onze dus. Ook de huizen van onze studerende kinderen Eline en Wouter kunnen aanhaken. Dat is toch een heel aantrekkelijk idee?"

Wil jij ook groene energie van zonnepanelen in het Noord-Groningse land? Vraag dan nu een offerte aan.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.