HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Familie Ziel

Zonne-energie van Familie Ziel

Melkveehouderij Nijehove in het Friese dorp Nijelamer huisvest maar liefst 250 melkkoeien en 160 stuks jongvee. Daarmee behoort het bedrijf van Gerard en Hieke Ziel beslist tot de grotere melkveehouderijen. En toch oogt alles op en rond het erf – allervriendelijkst bewaakt door erfhond Max – even schoon, opgeruimd en georganiseerd. Het is tekenend voor de manier waarop het boerenechtpaar naar de bedrijfsvoering kijkt: duurzaam, met oog voor innovatieve ontwikkelingen in combinatie met zorg voor het dierenwelzijn. “We hebben altijd open gestaan voor ontwikkelingen die op ons af kwamen. Zonne-energie door plaatsing van panelen op het dak van de stal is er daar één van”, vertelt Gerard. Het zijn er 1385 om precies te zijn; goed voor de eigen energiebehoefte plus die van om en nabij 100 huishoudens.

Meer over deze bron

Dierenwelzijn
Pronkstuk op het ruime erf is de duurzame stal. Voorzien van lichtpuien, extra ruime ligboxen, verschillende voerplekken, doordachte looplijnen, her en der koeborstels en een grote afkalfstal. “We hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan”, zegt Gerard. “Uitgangspunt is natuurlijk een hoog rendement. Maar het moet altijd verantwoord zijn. Daarom weiden we ook en vreten onze Holsteiners geen genetisch gemanipuleerd voer. We verbouwen zelf bijvoorbeeld ook mais en voederbieten, zodat we, buiten het gras, veel extra eiwitrijk voer van eigen erf hebben.” Hierdoor kan Nijehove boerderijmelk leveren volgens de Duitse standaard voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik (VLOG). Onze oosterburen willen namelijk alleen nog maar kaas gemaakt van vlog-melk.

Bewust boeren
Het zijn niet de enige milieubewuste ambities in de hedendaagse agrarische sector, zo blijkt uit Gerard’s verhaal. “We doen met ons bedrijf ook mee aan zogenaamd agrarisch natuurbeheer”, vertelt hij. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan aangepast maaibeleid, vooral de planning ervan. Daarbij houden we rekening met het broedseizoen van weidevogels die hier in de omgeving neerstrijken.” Hoe anders was dat decennia geleden, toen Ziel senior in Vollenhove met 7 koeien op 4 hectare grond in zijn levensonderhoud moest proberen te voorzien. “En mijn zoon Peter zal het, als hij het bedrijf straks overneemt, ook weer heel anders moeten doen. Tijden veranderen, mensen veranderen, de wereld verandert. Wij boeren moeten daarin onze eigen verantwoordelijkheid nemen.”

Wil jij zonne-energie van Gerard en Hieke Ziel uit Nijelamer? Meld je dan nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.