HomeEnergiebronnen

Windenergie van Windpark Kubbeweg

Windenergie van Windpark Kubbeweg

Twaalf agrarische bedrijven, twee lijnen windmolens, één verbindende weg in het midden. Windpark Kubbeweg, genoemd naar het hart van een even unieke als inspirerende samenwerking in de vlakke polder nabij Biddinghuizen. De 17 windmolens leveren om en nabij 72 miljoen kilowatt uur; dat is goed om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van ruim 25.000 huishoudens. "Ooit waren we het eerste particuliere windpark van ons land. De plannen dateren al van 2006. Ook wat dat betreft zijn we dus echte pioniers."

Meer over deze bron

Vertrouwen
Samenwerken zit in de genen van de agrariërs rond de Kubbeweg. "Onze ouders zijn hier in 1969 neergestreken om op het drooggemalen nieuwe land aardappelen, uien, wortelen, suikerbieten, graan en ook tulpenbollen te gaan verbouwen" vertelt Jan Wybe Schurer. "Wij hebben dat pionieren met de paplepel binnengekregen." Samen met collega-boeren Jaco Mul en Peter Koopmans, runt hij - naast het dagelijks werk op het land - de organisatie achter het windmolenpark. "Daarin is iedereen gelijk", stelt Jaco Mul. "Dat is het uitgangspunt. Er is ook geen seconde gedoe geweest over wie hoeveel grond moest inleveren voor de fundering van de turbines of voor de servicewegen. In Flevoland mogen de molens alleen in rijen staan. Dat betekende voor ons dat we her en der op akkers moesten bouwen. Het was nooit een probleem; we zijn er op basis van vertrouwen aan begonnen en uit gekomen."

Lokaal
Unaniem kozen de eigenaren van de 17 molens onlangs voor levering van alle opgewekte energie in het park aan Vandebron: "Het gaat om eerlijke stroom, ze zijn transparant naar ons als producenten, maar ook naar consumenten. En de directe koppeling met de lokale gemeenschap, doordat mensen uit de buurt onze groene stroom kunnen afnemen sprak ons heel erg aan." Zelf vormen de boerengezinnen rond de Kubbeweg een gemeenschap, waarin aandacht voor elkaar en hulp waar nodig vanzelfsprekend zijn. "We hadden in het verleden zelfs onze eigen vuilophaaldienst; deden we bij toerbeurt." Daarnaast hechten ze aan de band met de bewoners in de omgeving, zoals in Biddinghuizen. "We sponsoren verschillende activiteiten in het dorp en nodigen mensen ook regelmatig graag uit om op het windpark een kijkje te komen nemen tijdens open dagen bijvoorbeeld."

Zie jij groene stroom afkomstig van Windpark Kubbeweg ook wel zitten? Meld je dan snel aan.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.