HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Maas Landbouw

Zonne-energie van Maas Landbouw

Zonne-energie van Pieter, Caroline en Remi Maas – Espel In de Noordoostpolder, langs de dijk met het IJsselmeer, boeren sinds 1964 nu drie generaties Maas. Opa kwam over vanuit Limburg, waar zoon Pieter het bedrijf met Caroline vanaf 1987 voortzette. En sinds een paar jaar zit Remi (28) in de maatschap. “Tegenwoordig hebben we drie hoofdactiviteiten”, legt Remi uit. “De akkerbouwtak bestaande uit de teelt van pootaardappelen, zaai-uien en witlofpennen. Daarnaast de varkenshouderij. En van vrij recent de energie.” Op het dak van de stal liggen nu al 472 zonnepanelen. Goed voor de eigen behoefte en die van pakweg 38 huishoudens. “Als de plannen doorgaan worden dat er 2400, waarmee we een echte grote producent zullen zijn.”

Meer over deze bron

Duurzaam voer
Van oudsher hield Maas koeien. “Het perceel landbouwgrond was eertijds te klein om van rond te kunnen komen. Bovendien waren er verplichtingen met betrekking tot het grondgebruik”, vertelt de inmiddels 60 jarige Pieter. “We zijn gestopt met de koeien. Sinds 1986 hebben we de varkens erbij. We houden vleesvarkens volgens de regels van de Keten Duurzaam Varkensvlees.” Cruciaal onderdeel van die duurzaamheid is de voeding die de dieren krijgen. “We kopen afvalstromen van de levensmiddelenindustrie en mengen dit met aanvullende mineralen en graan, zoals tarwe en gerst tot een brij. Juist doordat we zoveel restproducten (afvalstromen) voeren met een hoge voedingswaarde, is sprake van een duurzamer keten.”

Loowie
Als de familie – waartoe ook nog dochter Jolien behoort – niet op de boerderij bezig is, wordt gesport. En wel heel fanatiek. Pieter loopt marathons, doet op zijn zestigste gewoon nog even de Zeven Heuvelenloop tussendoor. Caroline roeit in teamverband in een sloep, zowel recreatief als in wedstrijdverband. En Remi bestijgt met veel enthousiasme regelmatig het stalen ros om de vele technische en fysieke uitdagingen van allerlei motorcross circuits aan te gaan. Foto’s en hele reeksen medailles vertellen de bezoeker aan huize Maas het sportieve verhaal. Wie daar niet enthousiast van wordt, smelt anders wel voor de charmes van erfhond Loowie. Volgens Remi subtiel vernoemd naar een bekend voetbaltrainer. Overeenkomsten zijn er overigens niet. “Hij kwam net in die tijd van het WK in Brazilië, vandaar”, zo luidt de verklaring.

Wil jij duurzame energie van de familie Maas uit Espel?

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.