Windenergie van Woudstra Windturbine

De gebroeders Woudstra zijn echte agrariërs. Geboren in Middenmeer, maar getogen in Friesland runnen ze nu alledrie een agrarisch bedrijf. Samen hebben ze 1 windmolen, die op het erf staat van broer Hans.

Meer over deze bron

Jan, Ane en Hans Woudstra zijn geboren in Slootdorp in de Wieringermeer. Hun ouders werkten daar als boer. De geboren Friezen misten hun roots en zijn terug verhuisd naar Friesland, waar ze een boerderij pachtten.
De drie broers zijn altijd in Friesland gebleven. Nu heeft Jan een bedrijf in mechanisatie (tractoren), Ane een melkveebedrijf en zit Hans in de akkerbouw. Op zijn land verbouwt hij aardappelen, suikerbieten en tarwe.

Naast agrariërs zijn deze mannen echte pioniers op het gebied van duurzame energie. Begin jaren ’90 deden ze een aanvraag voor een windmolen. Het traject om uiteindelijk deze te mogen plaatsen heeft een aantal jaar geduurd, maar vanaf januari 1996 stond deze er dan.
Nu 22 jaar later, staat diezelfde molen er nog. Wel heeft deze een flinke opknapbeurt gehad en heeft hij een jaar stilgestaan. ‘Maar nu draait hij weer als een zonnetje’, aldus de broers.

Negatieve reacties uit de buurt hebben ze nooit gehad. ‘Mensen vinden het wel prettig dat die molen er staat. Zo weten ze of de wind hard waait en of ze op de fiets naar de stad kunnen’, zegt Hans.

Waar ze in 1993 vooral uit financieel oogpunt de windmolen hebben neergezet, speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Ane wil nu ook zonnepanelen op het dak van zijn stallen en hoopt nog een aantal kleine windmolens op zijn eigen terrein te mogen zetten. ‘Zo ben je zelfvoorzienend, lever je meer en heeft de ander er ook nog wat aan’, aldus de meeveehouder.

De molen wekt 450.000 kWh uur per jaar op en dat is goed voor 110 huishoudens aan goeie energie. Wil jij ook goeie energie van de gebroeders Woudstra? Kijk dan snel hier:

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.