HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Boer Bert

Zonne-energie van Boer Bert

Het melkveebedrijf van Jaco en zijn ouders heet Boer Bert en heeft 240 melkkoeien. “De koeien eten gezonder dan dat ik zelf doe”, grijnst hij. Het melkveebedrijf is 125 jaar oud en sinds 2002 is het volledig biologisch. In 2015 zijn er zonnepanelen op het dak van de stal gelegd om als bedrijf energieneutraal te worden. “We hebben grote daken, die mochten van ons ook helemaal vol”, zegt Jaco. De panelen wekken goeie energie op voor zo'n 80 huishoudens.

Meer over deze bron

“Aan het eind van de dag willen ze allemaal boer worden”
“De koeien eten gezonder dan dat ik zelf doe”, grijnst Jaco de Groot. Het melkveebedrijf van Jaco en zijn ouders Bert en Marieke, 'Boer Bert', ligt in Kamerik en heeft 240 melkkoeien. De hele bedrijfsvoering is biologisch en de koeien hebben circa 360 voetbalvelden aan gras om te grazen. Verder gebeurt er heel veel op het erf: er zijn paarden, drie vakantie-appartementen, een zorgboerderij, een bierbrouwerij en een kaasmakerij. Ook komen er één keer per jaar circa 20 schoolklassen langs, om te zien hoe het op de boerderij gaat. “Dan vraag ik ’s ochtends aan de kinderen wat ze willen worden, dan zeggen de meeste wat hun ouders zijn. Aan het einde van de dag willen ze allemaal boer worden”, glimlacht Jaco. De boerderij gebruikt geen antibiotica, kunstmest en sinds kort ook geen fossiele energie meer. “Mijn overtuiging is dat dat allemaal niet hoeft”, legt Jaco uit.

Goeie energie voor 80 huishoudens
In 2015 zijn er zonnepanelen op het dak van de stal gelegd om als bedrijf energieneutraal te worden. “We hebben grote daken, die mochten van ons ook helemaal vol”, zegt Jaco. De panelen wekken goeie energie op voor zo'n 80 huishoudens.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.