HomeEnergiebronnen

Windenergie van Maatschap Odinga

Windenergie van Maatschap Odinga

Midden in het lappendekenlandschap van Friesland, in Pingjum, ligt de boerderij van de gebroeders Odinga. Ze verbouwen er wintergraan, bieten en aardappelen. Jaren geleden wisten ze hun vader te overtuigen een windmolen op het erf te plaatsen. Want hoe mooi zou het zijn als ze hun eigen energie konden opwekken? Inmiddels wekken ze voor 500 huishoudens goeie energie op.

Meer over deze bron

De broers werden geboren in een klein boerderijtje boven Harlingen. In 1966 verhuisden ze naar de plek waar hun huidige boerderij staat. De eerste windmolen kwam daar al in 1989, ‘Een tweewiek’, deze was niet van hen maar van Lagerweij. Er waren in die tijd veel duurzame pioniers in Friesland en de ene na de andere windmolen dook op in de buurt van de boerderij. De familie Odinga bleef niet achter. ‘We maakten er op een gegeven moment zelfs een wedstrijd van: wie had er dat jaar het meeste opgewekt?’ Het opwekken van groene energie begon zo steeds meer te spelen en meer en meer buren lieten een windmolen plaatsen.

De broers beseffen steeds vaker hoe belangrijk duurzame energieopwek voor het milieu is. Als het had gekund, stond de tweede windmolen er ook al, maar er staan er helaas al genoeg in het gebied. Wel rijdt de trekker inmiddels op een mix met blauwe diesel; een duurzamer alternatief.

Wil jij ook goeie energie van de Odinga-broers? Neem dan contact met ons op voor een energieaanbod of schrijf je meteen in.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.