HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Zonnepark Avri

Zonne-energie van Zonnepark Avri

Het megadoek met de tekst ‘34.000 panelen, een berg energie’ bevestigt wat het voorbijrazende verkeer op de A15 nabij Geldermalsen al van afstand zag opdoemen: een enorme, glooiende zonneweide bovenop een voormalige afvalstortplaats. Liefst 34.776 (capaciteit 9.268 kWp) zonnepanelen, in rijen geplaatst op een oppervlakte van zo’n 11 hectare, zijn goed voor de energiebehoefte van minimaal 2.200 huishoudens. Vrijdag 18 mei is het zonnepark officieel geopend. Op jaarbasis wordt weer 9 miljoen kilowattuur groene energie toegevoegd aan het rap groeiende aanbod van goeie energie via Vandebron.

Meer over deze bron

Investering
“Het idee voor dit zonnepark dateert eigenlijk al van enkele jaren geleden”, vertelt projectleider Kees Mijdam namens afvalinzamelaar Avri. “Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw tot medio 2014 is op deze plaats afval gestort. Aanvankelijk was er een initiatief om op het terrein windturbines te plaatsen. In 2013 kwam daar het initiatief van zonnepanelen bij om zo een energiepark te creëren. Een haalbaarheidsonderzoek had de potentie van een zonnepark zichtbaar gemaakt. Omdat we in 2014 konden profiteren van een aantrekkelijke subsidieregeling (SDE+), kregen we het bovendien gefinancierd. Niet onbelangrijk natuurlijk, want je praat wel over een investering van vele miljoenen euro’s. De windturbines zijn overigens nog niet gerealiseerd, maar nog wel in ontwikkeling.” Om de berg geschikt te maken voor een zonnepark is bovenop over de volledige 20 hectare een waterdichte afdeklaag aangebracht, terwijl onder de berg een opvangsysteem voor het grondwater is aangelegd.

Visie
Avri neemt de afvalverwijderingstaak al jaren voor 10 gemeenten rondom de gemeente Geldermalsen voor haar rekening. “We ontwikkelen ons meer en meer van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier”, licht directeur Erik de Vries de bedrijfsmissie toe. “Een belangrijke pijler in ons beleid is het tegengaan van verspilling van grondstoffen. We willen bovendien alle ruimte bieden aan initiatieven die dit ondersteunen. Letterlijk door bijvoorbeeld recyclingbedrijven op ons terrein (Grondstoffenpark Rivierenland in Geldermalsen) vestigingsruimte te bieden.” Hij noemt het zonnepark een ander aansprekend voorbeeld van concrete invulling van de visie van Avri: “Onze focus ligt op de kleinverbruiker. Alle gezinnen binnen, maar ook buiten ons werkgebied, kunnen via Vandebron onze groene stroom afnemen en zo hun steentje bijdragen aan een duurzame toekomst.”

Wil jij overstappen op verantwoorde stroom uit die berg zonne-energie van Avri in Geldermalsen? Schrijf je dan nu in!

Op alle foto’s links Erik de Vries (directeur Avri), rechts Kees Mijdam (manager projecten)

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.