HomeEnergiebronnen

Windenergie van Peter Priem

Windenergie van Peter Priem

Peter Priem woont met zijn vrouw Karin en hun dochters Amber, Vera en Fleur in het midden van een uitgestrekt polderlandschap in Dronten. Al vanuit de verte zie je de boerderij liggen, tegen een rij windmolens op de achtergrond. Centraal op het erf van hun traditionele akkerbouwbedrijf staat Peters eigen windmolen, waarmee hij zo'n 260 huishoudens van goeie energie voorziet. Eromheen een enorme schuur met een verzameling tractors, stapels suikerbieten, uitgestrekte velden en het huis waarin de familie woont met een verzameling kleine katjes en twee kippen.

Meer over deze bron

Traditionele akkerbouw
De familie Priem heeft een traditioneel akkerbouwbedrijf: Peter verbouwt aardappels, uien, wortels, granen en suikerbieten. Karin heeft een eigen wolwinkel, verderop in het dorp. Peter nam de boerderij over van zijn ouders, die in 1967 vanuit Zeeland naar Dronten verhuisden in verband met stadsuitbreiding aldaar. Peter kwam als vanzelfsprekend te werken op de boerderij en zocht samen met zijn vader naar een manier om hun werkzaamheden uit te breiden. Op katten en kippen na is hij naar eigen zeggen niet zo'n 'dierenmens', dus veehouderij zagen de mannen niet zitten.

Familie Priem op zoek naar de windmolen
Wat hun hart wél sneller doet kloppen, is duurzaamheid. Een interesse in duurzame landbouw en een gezond klimaat, maakte dat de familie Priem op een regenachtige dag in 1995 gedrieën (Peter, zijn vader en moeder) naar Duitsland reed om een windmolenfabrikant te bezoeken. Ze waren direct dolenthousiast. Het balletje ging rollen en zo stond enige tijd later op het Drontense erf de allergrootste windmolen van Nederland: een V44, met een as van 53 meter hoog. Inmiddels niet meer de grootste molen van het land, maar nog altijd de molen waarmee Peter Priem vandaag de dag goeie energie opwekt.

Gebroeders Priem voor duurzaamheid
In 2001 nam Peter de boerderij over van zijn ouders. Via zijn broer, Sjako Priem in Spijk, kwam Peter bij Vandebron terecht. En zoals dat gaat met broers, had Sjako uiteraard dezelfde grote windmolen als Peter. Sjako heeft 'm inmiddels zelfs vervangen voor een nóg groter exemplaar. Zal de geschiedenis zich herhalen bij de dochters van Peter? Vera van 11 roept in ieder geval al van kleins af aan dat ze boer wordt. Hoe Amber (13) en Fleur (9) er tegenaan kijken en wie van de drie later de mooiste molen heeft? De tijd zal het leren.

Wil jij ook goeie energie afnemen via de molenwieken van de familie Priem? Klik dan hier!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.