HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van de familie Hoekstra

Zonne-energie van de familie Hoekstra

Arend en Liesbeth Hoekstra wonen met hun drie zonen van 9, 12 en 14 in hun boerderij in Nij Beets, Friesland. Arend is een geboren en getogen Fries. Zo’n 46 jaar geleden is hij geboren op de plek waar hun keuken is. Het bijzondere aan de boerderij is dat het op een eilandje ligt, omringd door verschillende watertjes. Aan de ene kant het Polder Hoofdkanaal, aan de andere kant beekdal ‘de Boorne’.

Meer over deze bron

Een boerderij op een eiland in Nij Beets
Overal hoor je merels en spreeuwen kwetteren. De grutto’s en kieviten dartelen vrolijk rond, terwijl Arend zich bezighoudt met het slootkantbeheer. In 1994 is Arend in de maatschap van zijn ouders gestapt en in 2005 heeft hij het bedrijf officieel overgenomen. Liesbeth komt uit het dorpje zeven kilometer verderop en woont nu met veel liefde op de boerderij. Samen met een werknemer runnen ze het bedrijf. Liesbeth houdt nauwlettend de pasgeboren kalfjes in de gaten en weet precies hoeveel melk ze moeten krijgen. In de stallen is plek voor 150 melkkoeien, maar het liefst laten ze de koeien zo veel mogelijk in de wei staan. In de zomer zijn de koeien sowieso altijd buiten.

Goeie energie van 224 zonnepanelen
Sinds het voorjaar van 2017 liggen er 224 zonnepanelen op het dak van een stal. Als straks het dak van de andere stal is gerenoveerd komen hier ook zonnepanelen op. Samen wekken ze 81.000 kWh op. Een deel zorgt voor energie in de stal en het huis en de rest verkopen ze via Vandebron. Arend en Liesbeth zijn trots op Friesland en leveren hun melk dan ook aan FrieslandCampina. Ze hebben een bootje in het water liggen, waar ze graag de Friese wateren mee op gaan. Het is 3,5 uur varen naar het Sneekermeer. Ook goeie energie van de familie Hoekstra? Schrijf je vandaag nog in!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.