HomeEnergiebronnen

Windenergie van de familie Schipper

Windenergie van de familie Schipper

Langs een van de vele strakke polderwegen in Zuidelijk Flevoland staat sinds 1986 boerderij De Schippershoek. Een naam die verwijst naar haar bewoners: "Vorige generaties Schipper boerden in het groengebied met die naam onder de rook van het Noord-Hollandse Hoorn", vertelt Jaap. "En ik ben dus ook een Schipper." Zijn bedrijf - dat hij runt samen met echtgenote Marty en zoon Bert - is verspreid over 2 locaties en meet ruim 100 hectare. De energie voor De Schippershoek komt van de eigen turbine die er sinds 2002 draait. Met een productie van bijna 2 miljoen kWh kunnen de Schippers daarnaast ongeveer 500 huishoudens van groene stroom voorzien.

Meer over deze bron

Real time meekijken
Jaap zou het boerenvak leren bij een oom, maar ging met zijn vader samenwerken. Echter door ziekte en overlijden moest hij direct voor zichzelf aan de bak. Dat hij als jongeling naar de polder wilde verkassen, stond vast. De vraag was alleen: wanneer. Na twee vergeefse pogingen werd hem een kavel grond toegewezen. "We hebben hier nog het riet zien wegbranden. Het was echt pionieren." Dat is geschiedenis. Anno 2017 zorgt Bert (24) voor eigentijdse impulsen in de bedrijfsvoering. "Ik heb alles rond de windmolen geautomatiseerd", vertelt hij. "Er zit bijvoorbeeld een webcam in waarmee je real time de actuele opbrengst van de molen kan meekijken." (Kijk hier zelf mee: http://www.youtube.com/channel/UCyi9IC6SAxU0aOPrkTYbz1g/live)

Gemengd bedrijf
De familie Schipper combineert de zorg voor ongeveer 100 melkkoeien en enig jongvee met het telen van suikerbieten en uien. Daarnaast worden op hun percelen aardappelen en tulpen verbouwd; Jaap en Bert beperken het werk op die bunders tot sproeien. Ze melken de koeien zelf, tweemaal per dag. Ze weiden de koeien ook: "We hebben ze een periode het jaar rond op stal gehad, maar uiteindelijk toch weer gekozen voor weidegang. We vinden dierenwelzijn belangrijk. Daar past weidegang zeker bij. Net als schone energie. De keuze destijds voor een windmolen was een heel bewuste. Net als de keuze nu voor Vandebron: het idee dat anderen meeprofiteren van onze groene energie spreekt ons enorm aan."

Kies jij ook bewust voor groene energie van Jaap, Marty en Bert Schipper? Schrijf je dan nu in!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.