HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Familie Feikema

Zonne-energie van Familie Feikema

Amper 1700 inwoners wonen er in het knusse Friese Boornbergum, ten zuidwesten van Drachten. Onder hen melkveehouder Jan Feikema, zijn vrouw Elske en de kinderen Silke, Rixt en Pieter. Op de Feikema Farm aan de Krite, een knusse boeren slingerweg dwars door het dorp, huizen 90 melkkoeien en 40 stuks jongvee. Plus huisezelin Kelsey en huispony Ivon. Op het dak van de compacte stal liggen 300 zonnepanelen, goed voor duurzame energie voor zo’n 12 huishoudens. Daarmee is Jan Feikema weliswaar een van de kleinere producenten van Vandebron, maar daarom een niet minder enthousiaste. Sterker nog: samen met twee partners ontzorgt hij nu ook collega-agrariërs die duurzame energie willen opwekken. “We nemen ze het hele traject uit handen: van eerste aanvraag tot plaatsing. En natuurlijk levering via Vandebron.”

Meer over deze bron

Handje helpen
Zo heeft het drietal – dat zich als ABE Duurzaam in de markt presenteert – ondertussen al meer dan zestig collega’s kunnen helpen. “Er komt nogal wat bij kijken voor je aan alle regels hebt voldaan en daadwerkelijk kunt gaan produceren. Zeker waar het gaat om de terugverdienmodellen en om de financiering komt er nogal wat op je af. En niet iedereen is daarin net zo geïnteresseerd en geïnformeerd als wij drieën. Wat Jan Feikema betreft moet de boer oren en ogen goed open houden voor wat er aan duurzaamheidsinitiatieven op hem af komt. “Mijn ervaring is, dat als je het zelf oppakt, er uiteindelijk ook het beste uit komt. In die gedachte helpen we collega’s een handje.”

Pure winst
Jan erkent niet te hebben kunnen voorzien dat hij zich als vierde generatie Feikema melkveehouders met zoveel andere zaken zou bezighouden dan zijn veestapel. “Ik was voorbestemd om het bedrijf van mijn vader over te nemen, zoals hij eertijds weer zijn pa opvolgde. Tegenwoordig melken we met twee robots, waardoor je meer tijd overhoudt voor verwante activiteiten”, vertelt hij. “Daarin vind ik zelf heel belangrijk dat we op termijn energieneutraal gaan boeren. Met zoveel beschikbare vierkante meters staldaken hebben we als sector in elk geval een geweldig potentieel voor de plaatsing van zonnepanelen beschikbaar. Dat moeten we benutten.” Dat burgers zo ook niet alleen meekrijgen welke bijdrage boeren leveren, maar ze die duurzame energie ook nog eens kunnen afnemen, is wat Jan Feikema betreft pure winst.

Ben je het met Jan Feikema eens en wil je zijn zonne-energie afnemen? Meld je dan nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.