Zonne-energie van Elderen

Passanten op de Roerdompweg in Zeewolde kunnen niet om de duurzame ambities van Paul en Erna van Elderen heen. Een groot doek in de berm meld dat zij daar bewust boeren. “Wij agrariërs werken met natuur, we zijn voor onze gewassen afhankelijk van het weer. Dat maakt, dat we als geen ander milieubewust bezig willen zijn”, legt Paul desgevraagd uit. Het besluit om fors te investeren in zonne-energie lag dan ook voor de hand, al moet het – je bent agrarisch ondernemer of je bent het niet – ook wel rendabel zijn natuurlijk, voegt Paul eerlijkheidshalve toe. Het zijn er maar liefst 2.000 geworden, verspreid gelegd op de daken van de verschillende loodsen waar het machinepark droog staat en de oogst wordt opgeslagen in afwachting van verkoop. Zo’n 120 huishoudens kunnen meeprofiteren van deze puur groene energie.

Meer over deze bron

Koeling
De eigen energiebehoefte op het bedrijf van Paul en Erna wordt ingezet om de opslagruimten op temperatuur te houden. “Ik ben voor mijn producten niet verbonden aan een organisatie”, legt Paul uit. “Ik hou ervan om zelf te onderhandelen. Daar ben ik wat eigenzinnig in. Geen contracten dus, maar inkopers op het erf met wie ik dan één op één deals kan sluiten.” Die benadering heeft ook gezorgd voor de keuze om meerdere gewassen te telen. Op zijn 175 hectare land verbouwt hij – afwisselend – graan, suikerbieten, gele uien, aardappelen en winterpenen. Een deel van zijn percelen verhuurt hij voor de teelt van tulpenbollen. “Ik wil flexibel zijn en zo beter kunnen inspelen op wat in de markt gebeurt qua vraag en prijzen.” Een principe dat hij ook hanteert bij het bepalen van de afzet: soms een bepaald product nog wat langer vasthouden in de verwachting dat de opbrengst nog iets beter wordt.

Passie
Dat Paul in het boerenbedrijf terecht zou komen is nooit een punt van discussie geweest, vertelt hij. “Ik ben geboren en getogen op het boerenbedrijf van mijn ouders in de Haarlemmermeerpolder in het dorpje Rijk. Dat bestaat niet meer. Ze zijn verplaatst vanwege de groei van Schiphol. Dat zou al in 1973 gebeuren, maar is door de oliecrisis vertraagd. Uiteindelijk moesten we in 1980 alsnog weg en konden we ons hier vestigen.” En hier, in Zeewolde dus, is het wat Paul betreft goed boeren. Over de opvolging maakt de 59-jarige zich nog geen zorgen; als het aan hemzelf ligt blijft hij voorlopig nog wel even aan de slag: “Dit is mijn passie, ik zou echt niet anders willen.”

Wil jij zonne-energie van Paul en Erna van Elderen?

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.