HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Familie Schrauwen

Zonne-energie van Familie Schrauwen

Jack en Rosalien Schrauwen zijn agrariërs in hart en nieren. Sinds 2005 runnen ze de boerderij samen, maar de oorsprong gaat generaties terug. “Goh, van mijn ouders, opa en oma en daar weer hun ouders van…, ik zou niet eens weten hoe lang het bedrijf al in onze familie zit” lacht Jack. Ook hun zoon Luuk en dochter Lieke dragen regelmatig hun steentje bij op de boerderij, waar voornamelijk pootaardappelen worden geteeld. Daarnaast verbouwen ze ook uien, suikerbieten, cichorei, graan en graszaad. Op vakantie gaan ze nauwelijks. “We hebben het hier gewoon heel erg naar ons zin!”, legt Rosalien stralend uit. En sinds kort hebben ze er een nieuwe hobby bij: zonne-energie. Op hun schuur pronken in totaal 384 zonnepanelen. Hiermee kunnen ze niet alleen hun eigen bedrijf van goeie stroom voorzien, maar ook nog 20 andere huishoudens.

Meer over deze bron

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de familie Schrauwen. Het huis hebben ze daarom helemaal zelf gebouwd en extra goed geïsoleerd. Dat laatste geldt ook voor de schuren, zodat ze zo energiezuinig mogelijk zijn. Jack zit daarnaast in een werkgroep met andere agrariërs. Doel van de werkgroep is om een techniek te ontwikkelen waardoor er minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig zijn bij het bewerken van land. Jack: “Het is mooi om te zien hoe snel de ontwikkelingen gaan, ik lever daar graag mijn bijdrage aan.”

Naast de zonnepanelen, is Jack onderdeel van een windenergieproject, samen met 20 andere boeren uit de omgeving. Eén van de windturbines staat bij Jack en Rosalien op de akker. De windenergie van deze turbines wordt verkocht via Vandebron en dat bevalt ze goed. De keuze voor de verkoop van hun zonne-energie via Vandebron was hierdoor snel gemaakt. “Ik vind de gedachte van Vandebron heel mooi. Je energie rechtstreeks van de bron kopen... dat kan nergens anders”, aldus Rosalien.

Wil jij ook zonne-energie van Jack en Rosalien? Schrijf je nu in!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.