Zonne-energie van Rick Baarslag

In het Drentse Dalen woont Rick Baarslag met zijn ouders in de boerderij. Tien jaar geleden zijn zij hier hun nieuwe melkveehouderij gestart met 150 melkkoeien. ‘Dit is wel uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, maar zo lang het weer het toelaat, lopen ze lekker buiten rond’, aldus Rick.

Meer over deze bron

De koeien hebben genoeg ruimte in de stal, maar als het even kan, lopen ze buiten in het weiland. De 150 koeien produceren samen ongeveer 4.000 liter melk per dag, dat geleverd wordt aan Rouveen kaasspecialiteiten. De kazen van Rouveen gaan de hele wereld over. Om het voor Rick werkbaar te maken, is het melksysteem volledig geautomatiseerd en melken de koeien zich als het ware zelf. Rouveen is een coöperatie en alle 250 melkveehouders, die melk leveren, zijn leden. Ze weten dan precies wat er met hun melk gebeurd en hebben invloed op de beslissingen binnen het bedrijf.

Rick zit helemaal op zijn plek op de boerderij. Al was dat een paar jaar geleden wel anders. Hij wilde de boerderij niet overnemen en besloot om vrachtwagenchauffeur te worden. Maar hij miste de boerderij te erg: ‘de vrijheid, het buitenleven. Ik ben wel heel blij dat ik even iets anders heb gedaan, want nu heb ik een bewuste keuze gemaakt om de boerderij over te nemen en dat voelt goed.’ En zijn ouders zijn heel blij dat ze nu toch een opvolger hebben. Al werken ze voorlopig nog met z’n drieën samen.

Alhoewel het leven op de boerderij een 24-uurs baan is, heeft Rick nog een aantal hobby’s die hij graag uitvoert. Zo gaat hij elk jaar een week op wintersport en is hij vrijwilliger bij de lokale brandweer. ‘Ze zochten vrijwilligers, die in de buurt werken en altijd beschikbaar zijn’. Door het werk op de boerderij is het makkelijk om voor een spoedgeval even snel weg te gaan. Hij blust ongeveer 70 branden per jaar. Van groot tot klein en hij vindt het geweldig dat hij op deze manier kan bijdragen.

Op het gebied van duurzaamheid heeft Rick mooie dromen. Een Co2-neutrale boerderij of een bio-vergister met alle boeren uit de buurt. Werk aan de winkel dus. Maar goed op weg is de familie Baarslag zeker! Met 680 zonnepanelen op het dak van hun stallen, wekken ze niet alleen genoeg goeie energie op voor hun eigen stroomvoorziening, maar kunnen ze hiermee ook 25 huishoudens voorzien van goeie energie.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.