Zonne-energie

De meest toegankelijke manier om zelf energie op te wekken is met zonnepanelen. Waar particuliere daken vaak belegd zijn met een aantal losse panelen, wekken onze producenten energie op met enorme velden van aaneengeschakelde zonnepanelen of panelen op grote schuren. Zo kan de zon die elders scheen jouw huis verlichten. Goeie energie noemen we dat. Maar wat is zonne-energie eigenlijk? En hoe werkt het? Is zonne-energie duurzaam? Hieronder vind je de antwoorden op je vragen over zonne-energie.

Direct naar het onderwerp

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is de energie afkomstig van de zon, in de vorm van warmte en licht. Deze energie kan worden omgezet in elektriciteit. Omdat de zon niet opraakt, is zonne-energie een vorm van hernieuwbare energie, die bovendien op bijna alle plekken ter wereld kan worden opgewekt. Maar hier is natuurlijk meer voor nodig dan alleen de zon: zonnepanelen, die de energie omzetten in elektriciteit.

Hoe werkt zonne-energie?

Zonne-energie wordt opgewekt via zonnepanelen, die bestaan uit verschillende lagen zonnecellen. Wanneer zonnecellen daglicht opvangen, worden elektronen in beweging gebracht, waardoor energie ontstaat. Dit noemen we een fotovoltaïsche reactie. De stroom wordt door een zogenaamde omvormer omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom, zodat het via de bestaande kabels je huis in kan lopen. De omvormer registreert ook de totale opbrengst van je zonnepanelen. Een gemiddeld huishouden zou met 15 zonnepanelen zelfvoorzienend kunnen zijn. De energie kan dus in huis worden gebruikt, maar ook voor het opladen van de elektrische auto of worden teruggeleverd aan het net. Naast zonnepanelen kun je thuis ook gebruik maken van een zonneboiler, waarmee warmte van de zon in energie wordt omgezet en zo water kan verwarmen, wat anders vaak gebeurt door middel van aardgas. Met een zonneboiler bespaar je dus aardgas, wat het een milieuvriendelijk alternatief maakt.

Stap over op zonne-energie

De voordelen van zonne-energie

Duurzaam

Wist je dat elk uur zonlicht de aarde meer energie oplevert dan we nodig hebben? De opwek van zonne-energie is bovendien heel duurzaam: er komt geen CO2 bij vrij.

Simpel

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie: in Nederland zijn bij meer dan 1,5 miljoen huishoudens zonnepanelen geïnstalleerd!

Goedkoop

Naast het feit dat het opwekken van zonne-energie voordelig is voor het milieu, zijn zonnepanelen ook een goede investering voor je portemonnee.

Is zonne-energie de toekomst?

In Nederland wordt er steeds meer energie via de zon opgewekt. Zo staan we in de Europese top als het gaat om de toename in zonne-energie. Volgens brancheorganisatie SolarPower Europe zal de vraag alleen maar toenemen. Door de toename van de vraag zal de prijs van panelen dalen. Door de hoge klimaatdoelstellingen zijn de import toeslagen op zonnepanelen opgeheven, waardoor steeds meer mensen gebruik kunnen maken van zonne-energie. We kunnen dus met zekerheid zeggen dat zonne-energie een steeds belangrijkere vorm van energie-opwek wordt.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de meest toegankelijke manier om je eigen energie op te wekken. Vandebron wil graag stimuleren dat huishoudens in Nederland zelfvoorzienend worden in energie. Daarom helpen we je graag bij het realiseren van zonnepanelen op je eigen dak.

Lees meer over zonnepanelen

Heb je zelf geen mogelijkheid om zonnepanelen op je dak te plaatsen?

Dan biedt zonne-energie via Vandebron een goed alternatief. Onze producenten hebben vaak honderden of zelfs duizenden zonnepanelen, waarmee ze op afstand talloze huishoudens van goeie energie kunnen voorzien. Zo liggen er daken vol met zonnepanelen bij boerenbedrijven en braakliggende stukken grond.