8 februari 2024

Wat is een variabel energiecontract?

Een variabel energiecontract lijkt op een vast contract. Je tarieven staan alleen minder lang vast en je kunt eenvoudiger overstappen. Wat is een variabel energiecontract, hoe werkt het en is het wat voor jou? Je leest het hier.

Drie soorten energiecontracten

In Nederland mag je zelf je energieleverancier kiezen. Ook mag je het type energiecontract kiezen: vast, variabel of dynamisch. De prijsafspraak over de levering van gas en stroom op jouw adres is het grote verschil tussen de drie verschillende contractvormen.

Wat is een variabel energiecontract?

Bij een variabel energiecontract betaal je een vast tarief per kWh stroom en m³ gas die je verbruikt. Dit tarief staat steeds voor een korte periode vast. Bijvoorbeeld voor één, drie of zes maanden. Bij Vandebron worden de energieprijzen elke drie maanden herzien.

Automatisch variabel na vast contract

Wanneer een vast energiecontract afloopt, kun je verlengen of overstappen naar een andere leverancier. Ook kun je overstappen naar een ander type energiecontract. Doe je niets? Dan wordt je contract automatisch naar een vast energiecontract overgezet.

Variabele energietarieven

Aan de hand van de huidige energieprijzen kan het tarief aan het eind van elke periode worden bijgesteld. Een variabel contract betekent daarom dat je met de energiemarkt meebeweegt. Gaan de energieprijzen omlaag? Dan gaan je tarieven ook omlaag.

Benieuwd hoe de gas- en stroomprijzen van een variabel energiecontract zich ontwikkelen? 

In de grafiek hieronder zie je de gemiddelde kale stroomprijzen per maand voor een variabel contract, exclusief overheidsheffingen, netbeheerkosten en vaste leveringskosten.

Kosteloos overstappen

Als klant heb je de mogelijkheid om elke maand kosteloos over te stappen naar een andere energieleverancier of een ander contracttype. Een flexibel energiecontract dus: qua tarief, maar ook wat overstappen betreft. 

Voordelen van een variabel contract

  • Beweeg mee met de markt - Wanneer de marktprijzen dalen, betaal je de volgende variabele periode lagere energietarieven.

  • Meer flexibiliteit - Je kunt aan het eind van elke periode overstappen van leverancier of type contract zonder een overstapboete te betalen.

Nadelen van een variabel contract

  • Onzekerheid - Het kan zijn dat je elke variabele periode een ander tarief voor stroom en gas betaalt. Ook kun je niet voorspellen hoe de energietarieven er in de toekomst uit zullen zien.

  • Hogere tarieven bij stijgende prijzen - Wanneer de energieprijzen stijgen, gaan je tarieven omhoog.

Termijnbedrag en energierekening

Zodra je tarieven wijzigen, wordt je termijnbedrag opnieuw berekend. Aan het eind van elk contractjaar ontvang je de jaarafrekening waarin de verschillende periodes apart worden verrekend. Op basis van je jaarverbruik wordt bij die jaarafrekening ook een nieuw termijnbedrag berekend.

Meterstanden doorgeven

Aan het eind van elke periode hebben we je meterstanden nodig. Zo weten we het verbruik per periode. Heb je een slimme meter? Dan kunnen we je meterstanden automatisch uitlezen en hoef je niets te doen. Met een ‘domme’ meter zullen we je vragen om ze aan ons door te geven.

Lees ook: Hoe moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Salderen met een variabel contract

Door de salderingsregeling mag je het aantal stroom dat je teruglevert aftrekken van je verbruik. Alleen het aantal kWh dat overblijft, betaal je aan je energieleverancier. Bij een vast contract wordt deze rekensom elk contractjaar gemaakt. Bij Vandebron salderen we bij een variabel contract ook één keer per contractjaar, bij andere energieleveranciers kan het ook per periode zijn.

Past een variabel contract bij mij?

Tja, dat is afhankelijk van je situatie en wat je belangrijk vindt.

  • Ik wil flexibel zijn. Dan is een variabel energiecontract afsluiten een goede keuze. Je hebt na elke periode de mogelijkheid om over te stappen. 

  • Ik wil maximale zekerheid. Dan kun je beter een vast contract afsluiten met lange looptijd. Je tarieven staan dan voor lange tijd vast, waardoor je precies weet wat je betaalt voor stroom en gas.

  • Ik wil de inkoopprijs voor energie betalen. Het kan nóg flexibeler, namelijk met een dynamisch energiecontract. Daarbij kunnen je gasprijzen elke dag anders zijn en je stroomprijzen zelfs elk uur. Dit is het groenste contract omdat je gestimuleerd wordt energie te verbruiken op de momenten dat er een overvloed aan groene stroom is. Het is vooral aan te raden als je je energieverbruik kunt sturen en plannen.

  • Ik heb zonnepanelen en lever veel terug. Afhankelijk van je gewenste mate van flexibiliteit en zekerheid, sluit een variabel of vast contract het beste aan. Teruglevering levert bij een dynamisch contract namelijk minder op

Variabel contract afsluiten

De meeste mensen met een variabel contract hebben dit omdat hun vaste energiecontract afliep en ze geen actie hebben ondernomen. Na het lezen van dit artikel weet je wat dit type energiecontract inhoudt.

Past het variabele energiecontract juist helemaal bij jouw wensen en wil je graag 100% groene stroom van Nederlandse bodem? Kies voor een variabel energiecontract van Vandebron!

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Kennisbank