wat is krachtstroom

14 december 2022

Wat is krachtstroom? En wanneer heb je het nodig?

Industriële apparaten die veel stroom verbruiken, werken op krachtstroom. Normale huizen hebben dit bijna nooit nodig. In dit artikel leggen we uit waarom.

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom is een zwaardere elektriciteitsaansluiting dan we in huis gebruiken. Het levert 400 volt spanning, terwijl apparaten in huis 230 volt gebruiken. Grote machines in fabrieken en op boorinstallaties die heel veel stroom verbruiken, maken gebruik van krachtstroom.

Krachtstroom is geen 3-fasen aansluiting

Wanneer mensen over ‘krachtstroom’ spreken, hebben ze het meestal over een 3-fasen stroomaansluiting. Die termen worden vaak verward. Als je een 3-fasen aansluiting in huis hebt, kun je meer stroom tegelijkertijd verbruiken dan in een woning met een 1-fase aansluiting. Maar er gaat wel gewoon 230 volt doorheen en geen 400 volt, zoals bij krachtstroom.

De meeste huizen in Nederland hebben een 1-fase aansluiting van 16A. Daarmee haal je een maximaal vermogen van 3680 Watt (16 x 230 volt). Met een 3-fasen aansluiting kun je drie keer zoveel stroom tegelijkertijd verbruiken, zonder dat de stoppen springen. 

De meeste nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig standaard opgeleverd met een 3-fasen aansluiting, vanwege zware elektrische apparaten als een elektrische kookplaat en warmtepomp.

Heb je thuis krachtstroom nodig?

Thuis is krachtstroom bijna nooit nodig. Huishoudelijke apparaten verbruiken 230 volt en werken niet op 400 volt. Zelfs apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een sauna, jacuzzi of vijverpomp, werken gewoon op een voltage van 230.

Wanneer heb je krachtstroom nodig?

De enige reden om thuis krachtstroom te nemen, is als je een bedrijf aan huis hebt waar je zware industriële apparaten gebruikt. Denk aan industriële ovens, lasmachines en compressors. Kleine kans dat dit het geval is.

Wat kost krachtstroom?

Wil je tóch graag krachtstroom? Dan kun je een verzwaring aanvragen bij je netbeheerder. Enexis of Liander bijvoorbeeld. De aansluiting moet dan klaargemaakt worden door een erkende installateur. Daar betaal je een paar honderd euro voor. De maandelijkse kosten voor geleverde stroom blijven gelijk, maar vaste kosten kunnen wel stijgen.

Heb ik al krachtstroom in huis?

Via mijnaansluiting.nl kun je de 'aansluitcapaciteit' van je woning bekijken. 400 Volt betekent dat je krachtstroom in huis hebt. Je kunt ook eerst even in je meterkast kijken. Staat er 1 x 230V op je meter? Dan heb je een 1-fase aansluiting en heb je sowieso geen krachtstroom.

Gebruikt krachtstroom dezelfde stopcontacten?

Normale stopcontacten in huizen maken gebruik van een twee draden. In tegenstelling hiermee maakt krachtstroom gebruik gebruik van vier draden. Voor een krachtstroomaansluiting zijn dus ook andere stopcontacten nodig.

Krachtstroom aanleggen

Om krachtstroom aan te leggen heb je eerst een 3-fasen aansluiting nodig. Je zult dus eerst je meterkast moeten verzwaren als je momenteel een 1-fase aansluiting hebt. Vervolgens kun je de aansluiting verder verzwaren naar krachtstroom. Beide verzwaringen kun je aanvragen bij je netbeheerder. Laat je vooraf wel goed adviseren. Grote kans dat je het niet nodig hebt namelijk.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Wat zijn hernieuwbare energiebronnen?
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen