27 april 2020
Nieuw energiecontract nodig? Dit is hét moment
Verschillende gebeurtenissen en ontwikkelingen van de afgelopen tijd hebben tot historisch lage energietarieven geleid. In dit blog leggen we uit waardoor het zover is gekomen en waarom dit hét moment is voor een nieuw energiecontract.
Gepubliceerd: 06-05-2020
De afgelopen weken zijn de energieprijzen flink gedaald wat heeft gezorgd voor ongekend lage tarieven. Waar je voor je stroom normaal gesproken zo’n € 50,- per megawattuur betaalt, is dit nu ongeveer de helft. Ook gas is op dit moment erg voordelig: in de afgelopen 18 jaar zijn de prijzen nog nooit zo laag geweest. Deze lage tarieven maken dat dit een heel gunstig moment is om een nieuw energiecontract af te sluiten of om je huidige contract te verlengen. En als je slim bent, laat je de historisch lage tarieven meteen voor drie jaar vast leggen. De kans is namelijk heel klein dat deze lage prijzen de komende drie jaar aanhouden. Maar wat is eigenlijk de reden van deze enorme prijsdaling? In dit blog leggen we het je uit.
Coronavirus
Als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus COVID-19, draait de industrie op een laag pitje en zijn veel bedrijven gesloten. Dit betekent dat deze bedrijven veel minder olie, gas en energie verbruiken dan wanneer ze zouden doen als ze wel op volle toeren hadden gedraaid. Daarnaast zijn er door het virus weinig auto’s op de weg en staan de meeste vliegtuigen aan de grond. Hierdoor is de vraag naar olie en gas enorm gedaald en ontstaat er een overschot, wat er weer toe heeft geleid dat de prijzen dalen.
Prijzenoorlog om olie
Niet alleen het coronavirus zorgt voor een enorme daling van de energie- en gasprijzen. Ook de prijzenoorlog om olie tussen Saoedi-Arabië en Rusland, en de handelsoorlog tussen China en Amerika hebben er voor gezorgd dat de olieprijzen enorm gekelderd zijn. China wilde geen vloeibaar aardgas meer importeren uit de Verenigde Staten, waardoor deze naar Europa werd geëxporteerd. Er was dus ineens veel olie beschikbaar, wat resulteert in een lagere verkoopprijs. Omdat de gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs, zijn hierdoor ook de gasprijzen flink gedaald.
Zachte winter
Een derde reden van de lage tarieven is de zachte winter die we afgelopen jaar in Nederland hebben gehad. Doordat de temperaturen nauwelijks onder het vriespunt zijn gekomen, heeft onze verwarming minder hoog hoeven staan. Daardoor is er minder gas verbruikt dan in eerste instantie werd gedacht. Aan de hand van voorspellingen wordt er een hoeveelheid gas ingekocht en wordt de prijs bepaald. Omdat er door de zachte winter in ons land een overschot aan gas is ontstaan, is er nu meer aanbod dan vraag waardoor de prijzen dalen.
Energiebelasting omlaag
Naast de lage tarieven, is de energiebelasting nu ook heel gunstig. Begin dit jaar werd aangekondigd dat de energiebelasting voor 2020 lager uit zou vallen dan het jaar daarvoor. Hierdoor krijg je dit jaar € 215,55 meer korting op je energierekening. In combinatie met de huidige tarieven levert je dat dus enorm veel voordeel op! Voor gas werd de energiebelasting juist verhoogd, om zo te stimuleren voor duurzamere opties te kiezen. En dat maakt het ook voor groot gasverbruikers een goed moment om een nieuw contract af te sluiten. Het geld wat je daarmee bespaart, kun je mooi gebruiken om je woning te verduurzamen en zo je gasverbruik te verminderen.
Variabel naar vast
Bij een variabel energiecontract liggen de tarieven voor stroom en gas niet vast, maar bewegen deze mee met de markt. Hierdoor betaal je vaak meer voor je energie dan huishoudens die hun tarieven voor een bepaalde periode hebben vastgelegd. Daarnaast zit er altijd een kleine vertraging tussen het moment dat de energieprijzen worden aangepast en je dit terugziet in je variabele tarieven. Heb je op dit moment dus een variabel contract, dan doe je er goed aan om over te stappen op een (meerjarig) vast contract. Daarmee profiteer je niet alleen eerder van de enorm lage tarieven, maar profiteer je hier ook meteen voor een langere periode van.
Contract verlengen
Heb je al een vast contract maar loopt deze bijna af? Dan kun je ook door te verlengen je voordeel halen uit de huidige lage tarieven. En met een driejarig contract bij Vandebron ben je de komende jaren niet alleen zeker van een financieel voordeel, maar weet je ook dat je nog steeds écht goeie energie blijft afnemen.
Het hele jaar door overstappen
Veel mensen denken dat, net als bij verzekeringsmaatschappijen, je alleen aan het eind van het jaar kan wisselen van energieleverancier. Goed nieuws: dit is helemaal niet het geval! Huishoudens met een variabel energiecontract kunnen altijd overstappen. Heb je een vast energiecontract? Dan kun je overstappen zodra je contract dat toelaat. Dus wil je profiteren van de lage tarieven en wisselen van energieleverancier omdat je bijvoorbeeld zeker wilt zijn van écht duurzame energie? Met onze vergelijkingstool zie je direct welke leverancier het beste bij je past!
Benieuwd naar hoeveel voordeel de huidige lage energietarieven jou opleveren? Klik hier voor een energiecheck op maat.
Tags
ActueelKennisbankVandebronGerelateerde artikelen
Via ons blog houden we je op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van goeie energie.