Goed nieuws: een lagere energierekening in 2020!

Een nieuw jaar betekent nieuwe energietarieven. Met de lagere tarieven bij Vandebron én de dalende energiebelasting ben je dit jaar hoogstwaarschijnlijk goedkoper uit!

Twee keer per jaar is het voor klanten met een variabel contract altijd weer spannend: op 1 januari en 1 juli worden de variabele energietarieven herzien. Voor komend half jaar ziet het er voor de meeste huishoudens rooskleurig uit. Veel energieleveranciers hebben hun variabele tarieven gelijk gehouden en bij Vandebron zijn ze zelfs omlaag gegaan! Ook de klanten met een vast contract, die al profiteren van lagere leveringskosten, kunnen een extra meevaller verwachten in 2020: dankzij de dalende energiebelasting ben je hoogstwaarschijnlijk nóg voordeliger uit. En dubbel profijt als je deze maand nog wilt overstappen: ook de tarieven voor een vast contract zijn bij Vandebron gedaald!

Hoeveel voordeel is dat precies?

Natuurlijk is het afhankelijk van je energieverbruik en je contract. Maar voor het komende half jaar zijn onze variabele tarieven gedaald met 5,8% voor elektriciteit en met 11,8% voor gas. De tarieven voor onze 1- en 3-jarige contracten zijn voor begin 2020 gedaald met respectievelijk 3,7% en 1,9%. Met een 1-jarig contract bespaar je daarmee € 21,75 en met een 3-jarig contract zelfs € 33,33! Daarnaast ontvang je, ongeacht je contract, elk jaar korting op je energiebelasting. Deze belastingvermindering krijg je terug omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Dat deel is dus belastingvrij en wordt automatisch verrekend met je energierekening. In 2020 wordt de belastingvermindering flink verhoogd: van € 311,62 naar € 527,17. Volgend jaar krijg je dus € 215,55 meer korting op je energieverbruik. Reken maar uit je winst! 

Blijft deze daling zich voortzetten?

In 2020 pakt de energierekening voor veel mensen voordelig uit, maar dit is geen lange termijn-trend. Er wordt verwacht dat vanaf 2021 de netwerkkosten flink zullen stijgen vanwege onderhoud aan het net en nieuwe investeringen. Die stijging merken we nu al een beetje: de netwerkkosten zullen komend jaar gemiddeld met € 5,- toenemen. Maar met de lagere variabele tarieven van Vandebron en het belastingvoordeel zul je daar onder de streep nu nog weinig van merken.

En hoe zit het met de gasrekening?

Hoewel de nieuwe energiebelasting voor veel huishoudens goed nieuws is, zullen groot gasverbruikers minder hard staan te springen in 2020. De belasting op aardgas is namelijk wél verhoogd. Per 1 januari 2020 is het variabele belastingtarief voor aardgas met 3,99 cent per m³ gestegen. Daarmee wil de overheid gasverbruikers stimuleren om voor duurzamere opties te kiezen. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Lees dan onze blog over Thom, die zijn (huur)huis volledig heeft verduurzaamd.

Zelf aan de slag

Wil je weten wat je zelf nog kunt doen voor een lagere energierekening? In ons whitepaper lees je hoe je eenvoudig € 300,- kunt besparen. Ook overstappen naar écht goeie energie van Vandebron? Bereken hier je maandbedrag.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is content creator bij Vandebron, houdt van schrijven en het bourgondische leven.

Deel dit artikel
Tags
ActueelKennisbankVandebron