8 mei 2024

6 investeringen die je koophuis energiezuinig(er) maken

Voor een beter energielabel en lagere energierekening zul je moeten verduurzamen. Welke investeringen kun je doen om je huis energiezuinig te maken?

Voordelen van een energiezuinig huis

Door je huis energiezuinig te maken, verlaag je je energierekening. Je huis levert bij verkoop meer op én het verkoopt makkelijker. Ook zijn er niet-financiële redenen om je woning energiezuinig te maken. Energiezuinige woningen zijn in de regel goed geïsoleerd, wat het wooncomfort verhoogt. En, door weinig energie te verbruiken, draag je ook nog eens eigenhandig bij aan een beter milieu. Reden genoeg!

Aanpassingen die je woning energiezuinig maken

1. Isolatie

Goede isolatie is de eerste stap bij het energiezuinig maken van je woning. Door je muren, vloeren en daken een dikke winterjas aan te doen, kan warmte de woning minder goed verlaten en komt kou moeilijker binnen. Je hebt dan minder energie nodig om je huis te verwarmen.

 • Kosten: voor een gemiddelde hoekwoning kost het isoleren van vloer, dak, spouwmuren € 14.100. Door gebruik te maken van de ISDE-subsidie kun je daar 30% van vergoed krijgen, waardoor de kosten € 9870 worden.

 • Besparing: een gemiddelde goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt elk jaar 1250 m³ gas voor verwarming. Dezelfde niet-geïsoleerde hoekwoning verbruikt 2600 m³ gas per jaar. Dat is ruim twee keer zoveel! Bij een gasprijs van € 1,50 is dat een besparing van € 2025 per jaar. Binnen vijf jaar heb je de investering dan terugverdiend.

Ga je je huis isoleren? Hou er dan rekening mee dat je ook voor ventilatie moet zorgen.

2. Glas vervangen

Heb je niet voldoende middelen om je huis compleet te laten isoleren? Dan is alleen het vervangen van je ruiten een goede eerste stap. Zeker als je nu nog enkel glas hebt. Dat isoleert namelijk voor geen meter. Dubbel glas isoleert matig en is ook zeker de moeite waard om te vervangen. Je kunt het vervangen door HR++, triple glas of vacuümglas.

 • Kosten: het vervangen van alle glazen in een gemiddelde tussenwoning kost € 3.800. Je kunt daarbij gebruikmaken van de ISDE-subsidie om je kosten deels vergoed te krijgen. Bij één isolatiemaatregel krijg je 15% vergoed, waardoor de kosten € 3230 worden.

 • Besparing: wanneer je enkel glas laat vervangen door HR++ glas bespaar je in een gemiddelde tussenwoning zo’n 240 m³ gas per jaar aan verwarming. Bij een gasprijs van € 1,50 is dat € 360 per jaar. De terugverdientijd is dan negen jaar.

3. Zonnepanelen

Met zonnepanelen op het dak van je woning wek je zelf duurzame energie op. Je hoeft dan minder energie af te nemen bij een energieleverancier, waardoor je woning energiezuiniger wordt. Wek je meer op dan je nodig hebt? Dan lever je het terug aan het net en kunnen andere huishoudens van je groene stroom gebruikmaken. Door de salderingsregeling mag je je teruglevering wegstrepen tegen je verbruik.

 • Kosten: 10 zonnepanelen kosten zo’n € 5000. Dat is inclusief installatie.

 • Besparing: deze 10 zonnepanelen leveren tegenwoordig jaarlijks zo’n 3500 kWh op. Met een stroomprijs van € 0,30 levert dit je dus € 1050 op. Daarmee verdien je de investering binnen 5 jaar terug.

Let op: steeds meer energieleveranciers vragen een vergoeding voor de stroom die je teruglevert. Als je veel teruglevert, is je terugverdientijd dus langer. Dit kun je voorkomen door stroom te verbruiken wanneer je zonnepanelen opwekken.

4. Duurzame verwarming

Heb je nog een oude cv-ketel op gas? Dat is totaal niet duurzaam. Voor een energiezuinig huis stap je het liefst over op elektrische verwarming. Een warmtepomp is dan de duurzaamste keuze. Bij mindere isolatie kun je ook voor een hybride warmtepomp kiezen en bij een kleine portemonnee is een nieuwe zuinige cv-ketel een optie.

 • Kosten: de aanschaf en installatie van een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost gemiddeld € 12.000. Je kunt daarbij gebruikmaken van de

  ISDE-subsidie om je kosten deels vergoed te krijgen. Bij één isolatiemaatregel krijg je 15% vergoed, waardoor de kosten € 10.200 worden.

 • Besparing: wanneer je overstapt van een cv-ketel naar een warmtepomp bespaar je € 843 per jaar. Als je geen gas meer nodig hebt, bespaar je op de gasaansluiting ook nog eens € 250 per jaar. Samen maakt dat de terugverdientijd iets meer dan 9 jaar.

5. Groen dak

Door groen op het dak te planten wordt je huis energiezuiniger. De bekendste vorm is een sedumdak, bestaande uit vetplanten. Deze heeft het minste onderhoud nodig. Een groen dak zorgt voor extra laag isolatie. Het blijft koeler in de zomer en in de winter kan de warmte minder goed naar buiten. Daardoor bespaar je op energiekosten.

Ook blijkt uit onderzoek dat zonnepanelen een hoger rendement hebben op een groen dak. De reden is dat ze beter presteren op een koeler dak.

 • Kosten: de investeringskosten zijn gemiddeld € 55 tot € 85 per m², exclusief installatie. Sommige gemeentes bieden subsidie voor de aanleg van een groen dak. In ‘s-Hertogenbosch is dit bijvoorbeeld € 25 per m².

 • Besparing: over de gemiddelde besparing die een groen dak oplevert zijn geen gegevens bekend.

6. Doe-het-zelf-aanpassingen

Naast grote investeringen kun je ook kleine aanpassingen doen om je huis meer energiezuinig te maken.

 • Vervang je lichtbronnen door ledlampen. Ze gaan zo’n 25 keer langer mee dan conventionele lampen en ze verbruiken tot wel 90% minder energie.

 • Een slimme thermostaat kun je zo programmeren dat de verwarming automatisch uitgaat op het tijdstip dat je naar bed gaat. Zo vergeet je nooit meer de verwarming uit te zetten.

 • Zeker in oudere huizen sluiten deuren en ramen niet altijd perfect aan. Voel je een luchtstroom langs je deuren en ramen? Plaats dan tochtstrips voor naden en kieren.

 • Heb je een brievenbus in je voordeur? Installeer een brievenbusborstel om minder warmte kwijt te raken.

 • De warmte van je verwarming gaat alle kanten op. Plaats reflecterende folie achter je radiatoren. Zo geven ze warmte af richting je woning en niet naar je muren.

 • Zichtbare verwarmingsbuizen kun je isoleren met buisisolatie. Daarmee zorg je dat de warmte niet verloren gaat wanneer het rondgepompt wordt. Vooral in koude ruimtes levert dit veel winst op.

 • Met een energiezuinige douchekop verbruik je zo’n 40% minder warm water dan een gewone douchekop.

Haal groene energie in huis

Op zoek naar manieren om je woning energiezuinig te maken? Goed bezig! Voor de energie die je nog wél afneemt, kies je natuurlijk voor groene energie. Kies voor Vandebron en versnel samen met ons de energietransitie! Bij ons kies je zelf je wind-, bio- of zonne-energiebron. Zo weet je precies waar je energie vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Al 200.000 huishoudens sloten zich bij ons aan. Jij ook?

Bron kosten en besparingen: Milieucentraal

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankZonne-energieTech