elektrisch opladen over de stoep

7 oktober 2022

3 oplossingen waarmee je laadkabel wél over de stoep mag

Heb je een elektrische auto, maar geen eigen oprit of parkeervak? Het is verboden om je laadkabel over de stoep te leggen. Hoe kun je dan toch opladen?

Mag je een laadkabel over de stoep leggen?

Nee, dat mag niet zomaar. Niet iedereen die van de stoep gebruikmaakt kan over een laadkabel heen stappen. Rolstoelen en rollators kunnen er bijvoorbeeld niet zomaar overheen. Ook ben je aansprakelijk wanneer iemand door jouw laadkabel valt en letsel oploopt. Een inwoner van Almere kreeg een boete van 259 euro omdat zijn laadkabel over de stoep lag.

Tóch elektrisch laden over de stoep

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden. Door deze producten kun je tóch opladen over de stoep.

1. Ontheffing en kabelmat

Woon je in een rustige wijk en heb je een parkeervak voor de deur? Soms is het dan mogelijk om tóch een laadkabel over het voetpad te leggen. Je hebt dan een ontheffing voor de Algemene Plaatselijke Verordening nodig. Die kun je aanvragen bij de gemeente. 

Daarbij zijn dit de belangrijkste vereisten:

  • Het laadpunt staat op je eigen terrein.

  • De openbare parkeerplaats grens aan het trottoir.

  • De laadkabel is in goede staat.

  • De kabel mag maximaal 10 meter lang zijn. Van het eigen terrein tot de auto.

  • Er wordt een kabelmat gebruikt.

  • Na gebruik ruim je de kabelmat en laadkabel direct weer op.

Je gemeente kan een vergoeding voor de ontheffing vragen. In Zoetermeer kostte het een inwoner 180 euro voor vijf jaar.

kabelmat voor laden over de stoep

Foto: logomatz.nl

2. Kabelgoot

Om elektrisch rijden te stimuleren en het straatbeeld fraai te houden, is het in sommige gemeenten mogelijk om een kabelgoot voor je laadkabel aan te leggen. Er worden dan speciale kabeltegels gelegd, waar precies een laadkabel tussen past. Dit is een elegante manier om een laadkabel over de stoep te trekken, zonder dat anderen hier last van hebben.

kabelgoot voor elektrisch laden over stoep

Foto: Struyk Verwo Infra

3. Laadarm

Zijn voorgaande opties in jouw situatie niet mogelijk? Of heb je geen zin om op het besluit van de gemeente te wachten? Dan hebben we nog één slimme oplossing voor je. Met een laadarm til je de laadkabel over de stoep en door de lucht heen. Iedereen kan onder laadarm door terwijl je aan het opladen bent. Wanneer je klaar bent, trek je de arm gewoon weer in.

opladen over de stoep met laadarm

Foto: ChargeArm

Opladen zonder eigen laadpaal

Heb je geen eigen laadpaal? Dan zijn dit je opties om je elektrische auto toch op te laden.

  • Je kunt gebruikmaken van een openbare laadpaal. Met de Vandebron-laadpas kun je in heel Nederland terecht.

  • Bij een laadpaal van je werk laden, terwijl jij aan het werk bent.

  • Of gebruik de laadpaal van vrienden. Het is dan wel handig als ze een laadpaal met gedeelde toegang hebben, zodat kosten automatisch verrekend worden.

  • En je kunt bij de gemeente een openbare laadpaal aanvragen voor een parkeervak voor de deur. Het parkeervak en de laadpaal blijven wel openbaar. Het kan dus zijn dat ze bezet zijn.

Laadpas geen overbodige luxe

Zoals je ziet zijn er volop mogelijkheden om je elektrische auto op te laden zonder eigen parkeerplaats of oprit. Toch kan het voorkomen dat ‘jouw’ openbare parkeervak bezet is.

Dan is een laadpas een must!

Met de Vandebron-laadpas heb je toegang tot vrijwel alle openbare laadpalen in Nederland, maar ook in een groot deel van Europa. Voor € 3,50 per maand heb je er al één en Vandebron-klanten betalen slechts € 1,50. Aanvragen doe je hier!

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Wat is kernenergie? En hoe duurzaam is het eigenlijk?
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen