Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen worden steeds meer onderdeel van het Nederlandse straatbeeld. Niet zo gek: zonnepanelen op je dak installeren is duurzaam en je kunt er ook nog eens een hoop geld mee besparen. Denk je erover om zonnepanelen te plaatsen? Goed bezig! Bekijk onze checklist en kom erachter of jouw dak geschikt is.

Doe de zonnepanelencheck
Direct naar het onderwerp

Checklist

Meer

Is je dak van jou?

Heb je een plat dak van minimaal 8 m2 óf een schuin dak van minimaal 10 m2 met een hellingshoek van 20 tot 60 graden?

Zijn er weinig obstakels op of rondom je dak, zoals schoorstenen of overhangende bomen?

Ligt je dak op het zuiden, westen of oosten, zodat het genoeg zonlicht krijgt?

Is je dak gemaakt van plat bitumen, staal, schuine pannen, dakpanplaten of golfplaten?

Kun je alle bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is jouw dak gemaakt voor zonnepanelen!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Wat de precieze kosten zijn, hangt natuurlijk af van het aantal en type zonnepanelen dat je laat installeren, maar gemiddeld komen de kosten voor een set zonnepanelen op ongeveer € 5000,- voor een vierpersoons huishouden, exclusief de kosten voor de bekabeling, een bevestigingssysteem een omvormer en de installatie. Geen zorgen: er zijn verschillende subsidies en voordelige leningen om je zonnepanelen te financieren. Zo wordt het aanschaffen van zonnepanelen voor iedereen aantrekkelijk.

Wat kosten zonne­panelen?

Net als met de kosten is het lastig te zeggen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt. Het hangt af van de hoeveelheid stroom die je verbruikt en natuurlijk van de grootte van je dak. Het hoogste rendement behaal je als je eigen gebruik precies gedekt wordt. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je dus je jaarverbruik in kilowattuur weten. Je jaarverbruik kun je vinden op de jaarafrekening van je energieleverancier. Om een grove schatting te maken, deel je vervolgens het jaarverbruik door 85% van het vermogen van de door jou gekozen panelen. Een voorbeeld: Verbruik je jaarlijks 3.500 kWh en kies je voor zonnepanelen met 360 Wp vermogen? Dan heb je 12 zonnepanelen nodig (3.500 / (360 * 0,85).

Lees meer over subsidies

Je investering terugverdienen

Met behulp van zonnepanelen kun je je energierekening behoorlijk verlagen. Gemiddeld kun je de investering in zonnepanelen binnen 6 tot 8 jaar terugverdienen. En als je meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt, kun je er door de salderingsregeling zelfs geld mee verdienen! Die regeling houdt in dat je het aantal kilowattuur dat je jaarlijks opwekt, aftrekt van het aantal kilowattuur dat je verbruikt. Als je meer opwekt dan je verbruikt, kun je de energie die je over hebt terugleveren aan het net. Wil je meer informatie? Kijk dan op onze pagina over salderen.

Lees meer over salderen
Meer lezen over zonnepanelen? Download hier extra informatie

Lees meer over de werking, beschikbare subsidies en waar je allemaal op moet letten