Bio-energie van Bio-energiecentrale Sittard

Samen met een team van enthousiaste medewerkers, beheren Monique en Servaas de Biomassa Energiecentrale Sittard. In 2005 richtte Monique de centrale samen met haar zus Angele op, waar tuinafval wordt omgezet in warmte en goeie energie. En die goeie energie wordt verkocht via Vandebron.

Meer over deze bron

Op zoek naar een duurzame oplossing voor groenafval
Samen met haar zus Angele richtte Monique de centrale in 2005 op. Hun ouders hadden een hoveniersbedrijf, waar ze de stromen groenafval zagen waar niets mee gedaan werd. Toen ook de toenmalige gemeente Sittard aangaf dat er veel groenafval was, zag ze daar het alternatief: composteren. Bij het composteren komt methaan vrij, wat vijfentwintig keer slechter is voor het broeikaseffect dan CO2. In 2005 werd de centrale daarom voor deze brandstof op maat ontworpen en gebouwd. Zo wordt van methaan iets goeds gemaakt. “Het doel is om zo lokaal mogelijk groenafval te verzamelen, zodat we niet duizenden liters diesel hoeven te verstoken om groene stroom op te wekken”, legt Servaas uit. “Nagenoeg al het groenafval dat we gebruiken komt uit een straal van circa vijfentwintig kilometer rondom de centrale.”

Al het afval wordt efficiënt gebruikt
Vrijwel alles wordt nuttig gebruikt: de as uit het verbrandingsproces gaat naar de cementindustrie. Met de warmte die vrijkomt worden op dit moment zo’n 1100 woningen verwarmd. In de toekomst worden dat er nog veel meer, dankzij het opstarten van het Groene Net. Dit is een initiatief van de gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek. Ook zijn er ideeën om eventueel warmwater-tappunten te creëren, zodat de gemeenten onkruid kunnen bestrijden met heet water zonder bestrijdingsmiddelen. “We vinden het belangrijk dat geen enkel product van onze centrale milieubelastend is”, aldus Monique. “We kunnen oprecht zeggen: onze energie is hernieuwbaar.” Ook goeie energie uit Sittard? Schrijf je gelijk in!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.