HomeEnergiebronnen

Windenergie van Windpark Noorderpolder

Windenergie van Windpark Noorderpolder

Ze zijn met z’n vijven; Simon, Jan, Pieter, Johannes en Arnold, de eigenaren van evenzoveel windmolens nabij het Friese Menaldum. Twee melkveehouders, twee akkerbouwers en een zakelijke partner. De huidige windmolens leveren samen zo’n 10 miljoen kilowatt uur. “We voorzien natuurlijk in onze eigen behoefte aan elektriciteit. Daarnaast kunnen we via Vandebron nog eens zo’n 2500 huishoudens goeie stroom bieden.”

Meer over deze bron

Experimenteren
Het verhaal van windenergie uit de Noorderpolder gaat ruim 20 jaar terug. Melkveehouder Simon en akkerbouwer Johannes kregen het idee om iets met wind te gaan doen. Zij enthousiasmeerden twee andere boeren uit de omgeving en na jaren van inspanning en geduld stonden er in 1997 vijf windmolens. Deze molens draaiden twee decennia lang en in mei 2017 zijn de molens vervangen. “We wilden eigenlijk grotere en sterkere molens, maar daar kregen we geen vergunning voor. Hoger dan 40 meter mocht niet.”

In het hart
Als ze uit het raam van hun boerderijen kijken, zien ze prominent in het vlakke land hun energiecentrale staan. Johannes stopte ondertussen met zijn bedrijf. De molen ging voor zijn aandeel in het bezit en beheer over naar zijn drie kinderen. “We hebben als volgende generatie zo eigenlijk de verantwoordelijkheid voor onze leefomgeving overgedragen gekregen. Dat is een mooie gedachte, toch”, vindt dochter Agnes. Daar komt bij, dat de rij molens, zoals ze in het hart van de bedrijvigheid tussen de vier boerenbedrijven zijn geplaatst, ook een aansprekende symboliek heeft. “Wij boeren leven in en met de natuur. En wind, die krijg je gewoon. Dus waarom die niet optimaal benutten?”

Wil jij ook profiteren van de windenergie van Noorderpolder? Meld je dan snel aan.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.