HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Zonnepark Lelystad

Zonne-energie van Zonnepark Lelystad

Aan de Vlotgrasweg, op een steenworp afstand van Natuurpark Lelystad en van Lelystad Airport, nam agrariër Mathé Vermunt deze zomer eindelijk zijn felbegeerde zonneweide in gebruik. Op een perceel van bijna 3 hectare liet hij in totaal 7129 zonnepanelen installeren. Die zijn goed voor de duurzame energiebehoefte van zeker 600 huishoudens. “Ik ben altijd al wel bezig geweest met wat ik in en vanuit mijn bedrijf zou kunnen bijdragen. Windmolens vielen als optie al snel af vanwege de luchthaven hier verderop. Daar kregen we de handen dus niet voor op elkaar. Zonnepanelen waren het logische alternatief. Maar dan ook wel meteen veel.”

Meer over deze bron

Win-win
Mathé begon na te denken over de aanleg van een zonneweide op zijn boerenland toen hij tijdens een vakantie, samen met echtgenote Marit, onderweg was in Duitsland. “Je zag daar langs de Autobahn al her en der van die velden vol zonnepanelen in gebruik zijn. Ik dacht, wat daar kan, moet hier toch ook kunnen”, aldus de ondernemer pur sang. Hij keek en informeerde enige tijd volop rond, kreeg zo meer en meer inzicht in de wettelijke vereisten en voorwaarden en zag gaandeweg de winst in meerdere opzichten. “Je kijkt als ondernemer natuurlijk naar rendement, maar zeker ook naar de bijdrage die je zo kunt leveren aan een duurzame toekomst. Voor onze eigen behoefte installeerden we ondertussen al voldoende zonnepanelen op het dak van de loods. Met zo’n weide heb je het natuurlijk pas echt over serieuze hoeveelheden kilowatt-uren.”

Goed gevoel
Omdat het oog ook iets wil, laat Mathé langs de zonneweide, aan de kant van de openbare weg, een singel van bomen en struiken aanleggen. Die zal het veld voor een belangrijke deel aan het zicht onttrekken. “Dat is een afspraak met de gemeente, ook omdat het gaat om een pilot in de provincie.” Een provincie overigens, die duurzame energie als belangrijkste exportproduct heeft. Dat Mathé gekozen heeft voor Vandebron heeft naar zijn zeggen alles te maken met de uitstekende reputatie. “Ik heb hier in de omgeving natuurlijk veel contact met collega agrariërs, van wie een aantal, zoals het collectief van de Knardijk en Pieter Beije, al leverden aan Vandebron. Ze zijn actief en hebben een duidelijk verhaal, voor consumenten en voor ons als producenten. Ik heb er een goed gevoel bij, en dat is voor mij heel belangrijk.”

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.