HomeEnergiebronnen

Windenergie van Sjoerd en Pieter Thys

Windenergie van Sjoerd en Pieter Thys

Al tien jaar bouwen Pieter Thys Faber en Sjoerd Bartlema samen windmolens. Ze kregen les van Vandebronners Jaap en Feikje en bouwden mee aan de windmolens van meerdere andere energiebronnen. Één van hun eigen molens is te vinden op de Zuiderkruisweg in Leeuwarden en levert energie voor ruim 500 huishoudens.

Meer over deze bron

Les van Jaap en Feikje
Sjoerd kreeg les van Jaap Postma, producent van Vandebron, terwijl Pieter Thys les kreeg van diens vrouw Feikje. In de avonduren begonnen ze zelf met het ontwikkelen van plannen, waarna ze in 2004 hun eerste eigen windmolen plaatsten. “Het hielp dat we al een boel van de materie afwisten, hoe alles in z’n werk gaat, maar het is vooral een kwestie van doorzetten”, vertelt Sjoerd. Pieter Thys werd kraanmachinist en hees turbines omhoog, waar Sjoerd ze in elkaar sleutelde. Ze hielpen onder andere mee met het bouwen van de windmolens van andere Vandebronners Gerard en Monique Smit, Jacques en Anny Vrolijk, de Familie De Visser en Bernard en Karin Kadijk.

Goeie energie voor 500 huishoudens
De molen die de energie via Vandebron gaat leveren staat aan de Zuiderkruisweg in Leeuwarden. Over de toekomst zijn ze helder: “We gaan door,” glimlacht Pieter Thys. Niet alleen met het plaatsen van windmolens, maar ook het repareren en onderhouden ervan. Het belang van windenergie is duidelijk: “Nu je ouder wordt ga je steeds meer over duurzaamheid nadenken. Het is mooi als je daar een steentje aan kan bijdragen.” Wil jij dat ook doen? Schrijf je in voor goeie energie van Sjoerd en Pieter Thys.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.