Zonne-energie van Familie Tuinenga

De 36-jarige Eelco Tuinenga is de derde generatie agrariers op het bedrijf aan de Sluitgatweg in Nagele. Opa en oma streken als pioniers in de Noordoostpolder neer, vader nam het bedrijf over. Eelco wilde zelf nooit iets anders dan boer worden. “Hoe gaat dat? Je groeit er mee op, helpt vanaf dat je jong bent al op het bedrijf en rolt er gewoon in.” Als jonge vader van de kleine Ward ziet hij het nu met zijn eigen zoon gebeuren. “De trekker, he. Als hij zijn kans krijgt, wil hij mee”, lacht hij. Zeker met de tweede op komst, speelt duurzaamheid een belangrijke rol in de manier waarop Eelco onderneemt. En dus kwamen er zonnepanelen op de daken van de loods: “891 stuks waarmee we buiten onszelf ook nog eens 50 huishoudens van groene energie kunnen voorzien.”

Meer over deze bron

Gevarieerd
Op de omliggende akkers verbouwt Eelco een variëteit aan gewassen, de meeste typisch voor wat de Noordoostpolder aan oogsten oplevert. “Witlofpennen, consumptieaardappelen, pootgoed. En rode uien, wat wel weer een wat specifieke behandeling vereist. Die zijn wat gevoeliger voor invloeden. Staat tegenover dat er een wat kleinere afzetmarkt voor is.” Eelco kan met passie over zijn werk praten. “Vooral de afwisseling, het bezig zijn met natuur en grond en groei. Het is veelzijdig en gevarieerd werk en biedt mij in alle facetten voldoening.” Om eraan toe te voegen, dat de soms knellende wet- en regelgeving waarmee agrariërs te maken hebben, de lol soms ook wel flink kan bederven. “Daarbij zou ik graag zien dat wij als sector beter en transparanter naar buiten treden. Het lijkt wel of de publieke opinie vooral negatief kleurt als het over boeren gaat. Terwijl dat niet terecht is. Misschien ontbreekt het simpelweg aan interesse in wat wij doen.”

Duurzaam
Zelf probeert Eelco binnen de mogelijkheden die hij heeft zijn ambitie om op termijn energieneutraal te ondernemen handen en voeten te geven. De zonnepanelen zijn daar een voorbeeld van. Maar ook breder wil hij bewust met zijn vak bezig zijn en onderzoeken op welke manier het hedendaagse boeren verantwoord kan. “Mijn passie is en blijft een kwalitatief goed product te telen op een verantwoorde manier”, wil hij duidelijk onderstreept hebben. Dat hij zijn groene energie levert aan Vandebron maakt onderdeel uit van die kritische visie op een gezonde en verantwoorde bedrijfsvoering. “Hun systeem klopt, het is transparant en op mij maakten ze vanaf de kennismaking een sympathieke indruk.”

Wil jij ook profiteren van de groene energie van Familie Tuinenga? Meld je dan nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.