HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Melkveebedrijf Wienia

Zonne-energie van Melkveebedrijf Wienia

Melkveebedrijf Wienia van Anne Pieter Wienia en zijn broer Meine Wienia heeft 420 koeien en voldoet aan alle eisen om zichzelf een ‘duurzame veehouderij’ te mogen noemen. ‘Als grootbedrijf worden we uitgedaagd om meer in een kringloop te denken en dat vind ik hartstikke interessant’, vertelt Anne Pieter enthousiast. Door de 1700 zonnepanelen is de boerderij volledig zelfvoorzienend en energieneutraal. Naast duurzaamheid staat ook het comfort van de koeien centraal op de boerderij. ‘Vanaf april staan de koeien lekker in de weide!’

Meer over deze bron

De boerderij van de Wienia`s kenmerkt zich niet alleen door zijn duurzame karakter, maar ook door de grote diversiteit aan koeien. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Jaarlijks bezoeken groepen melkveehouders van over de hele wereld de boerderij. Hier volgen ze cursussen, workshops en bewonderen ze natuurlijk de bonte verzameling koeien. Dat de koeien in Nederland buiten kunnen staan, vinden ze bijzonder. En dat leidt nog wel eens tot grappige taferelen: ‘zo rende een Koreaanse jongen een keer de weide in, ging op de grond liggen en liet zich door meerdere koeien knuffelen’, vertelt Anne Pieter lachend. Dat Anne Pieter melkveehouder zou worden had hij vroeger niet gedacht. Met een technische opleiding had hij als jongen andere toekomstdromen. 'Maar dat boer zijn, dat heeft wel wat', aldus Anne Pieter. Inmiddels runt hij de melkveehouderij al bijna twintig jaar, samen met zijn gezin en broer Meine.

Na de installatie van de zonnepanelen kwam Anne Pieter al snel uit bij Vandebron. “Dat je als consument je eigen bron kan kiezen sprak me direct aan”, vertelt Anne Pieter. Op de stallen liggen genoeg zonnepanelen om maar liefst 100 huishoudens van goeie stroom te voorzien.

Kies jij voor goeie stroom van Melkveebedrijf Wienia? Meld je nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.