HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Jorritsma Beheer

Zonne-energie van Jorritsma Beheer

In het meest noordwestelijke deel van Friesland, op een steenworp afstand van de Waddenzee, staat de boerderij van Tsjep en Akkie Jorritsma, bewaakt door erfhond Hidde. Nou ja, bewaakt, de amper zeven maanden jonge langharige Duitse staander ziet voorlopig vooral overal de lol van in. “Ja, hij moet nog veel leren, maar dat komt wel”, voorspelt Tsjep bij wie Hidde desondanks al heel behoorlijk onder commando staat. Tot een echte erfhond zal hij niet opgroeien; Tsjep is niet meer als kippenboer, zijn oorspronkelijke vak, actief. “Ik verhuur de stallen tegenwoordig en richt me zelf volledig op de opwekking van duurzame stroom.” Daarvoor heeft hij de daken van de stallen belegd met 2000 zonnepanelen, buiten de eigen stroombehoefte goed voor levering aan zo’n 140 huishoudens.

Meer over deze bron

Opvolging
In het familiewapen van de Jorritsma’s figureren een kip, een boot en een jachtgeweer. Die verwijzen naar leven en werken in de familie: “Aanvankelijk was hier een akkerbouwbedrijf. Maar na slechte oogsten en een marginaal bestaan in de jaren tachtig heeft mijn vader het roer omgegooid en is hij kippen gaan houden. Ik ben hem opgevolgd. Gaandeweg ben ik me gaan interesseren voor de opwekking van duurzame energie. Eerst molens, later een mestvergister en tenslotte die zonnepanelen. Uiteindelijk vond ik daarin pas echte voldoening, vandaar dat ik zelf met de kippen ben gestopt en me helemaal ben gaan richten op een rol als producent van groene energie.”

Zeilen
Terug naar het familiewapen: het geweer staat voor de jacht. Beoefend vanuit een visie op ecologisch beheer: “Het is van belang om het evenwicht in de vrije natuur te bewaken en daar heeft de jacht een functie in”, stelt Tsjep, daarmee meteen de keuze voor het ras van Hidde verklarend. Toch, er is ook een link met het derde familiesymbool: “We hebben een zeilboot waarmee we over zee langere tochten maken. Zo zijn we om Denemarken gevaren. Hidde was nog een pup, maar ging meteen mee. Volgend jaar wil ik naar Stockholm. Ik heb in een televisieserie zulke mooie beelden van die omgeving gezien, dat wil ik zelf ook beleven.” Zon, wind, natuur en zee; voor de Jorritsma’s de elementen in een duurzaam leven in balans.

Wil jij zonne-energie van Tsjep en Akkie Jorritsma? Meld je dan nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.